Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μια νέα παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική

triklitimesa
Σε ανασκαφή στον νότιο τομέα του συνδετήριου δρόμου της Ιόνιας οδού με το Άκτιο, στη θέση Δρυμός Βόνιτσας αποκαλύφθηκαν τα ερείπια μεγάλης παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης βασιλικής.
Τα ερείπια μαρτυρούν πως πρόκειται για ναό κτισμένο ως επί το πλείστον με απλή τοιχοδομία με ακατέργαστους ή ελαφρά επεξεργασμένους λίθους τοποθετημένους σε οριζόντιες στρώσεις ενώ κατά διαστήματα παρεμβάλλονται σειρές πλίνθων. Σε κάποια τμήματα υπάρχει επιμελέστερη τοιχοδομία με
πλίνθους να τοποθετούνται σε οριζόντιες στρώσεις, ενώ σαν υλικό δομής χρησιμοποιήθηκε και η σταχτιά ασβεστόπετρα της περιοχής.
Στο χώρο του ναού εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν άφθονα κινητά ευρήματα όπως μαρμάρινα θωράκια, τμήματα επιστυλίων, πεσσίσκοι, κίονες ραβδωτοί και αρράβδωτοι, κιονίσκοι, κιονόκρανα, επιθήματα, σιδερένιοι ήλοι, άφθονα θραύσματα υάλινων αντικειμένων καθώς και άφθονα σπαράγματα κονιάματος φέροντα ίχνη χρώματος. Από το χώρο περισυλλέγησαν ελάχιστα δείγματα άνθρακα, κέραμοι ορισμένες εκ των οποίων φέρουν ανάγλυφες δαχτυλιές καθώς και όστρακα κτενωτής ή και άγραφης χρηστικής κεραμικής.
Η βασιλική σώζει το ψηφιδωτό της δάπεδο, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών και φαίνεται να σκεπάζει έως τώρα μια έκταση τουλάχιστον 180 τμ. Το ψηφιδωτό κοσμείται με γεωμετρικά και φυτικά κυρίως μοτίβα.
Μια επιγραφή αποκαλύφθηκε πολύ κοντά στο ιερό της βασιλικής, καθ’ όλο το πλάτος της ανατολικής πλευράς του κεντρικού κλίτους μέσα σε πλαίσιο. Η επιγραφή σε πρώτη ανάγνωση και χωρίς ακόμη να αναλυθεί με βάση τα ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια μας παρέχει βασικές πληροφορίες για τον κτήτορα του ναού, που χρηματοδότησε και τους ψηφοθέτες και με βάση την προσφώνησή του, «θεοφιλέστατος» είναι κατά πάσα πιθανότητα επίσκοπος. Μας παραδίδεται επίσης το όνομά του, Ολύμπιος και επίσης, ότι εύχεται μεταξύ άλλων και υπέρ της διαμονής του στην περιοχή.
Περαιτέρω έρευνας χρήζει το γυναικείο όνομα Διογένια και η σχέση της είτε με τον Ολύμπιο είτε με τον Ανδρέα, το όνομα του οποίου ακολουθεί στην επιγραφή και για του οποίου τον «οίκο» εύχεται ο Ολύμπιος.
Μια δεύτερη επιγραφή εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες στον νάρθηκα, ακριβώς πριν το τρίβηλο, στην οποία αναγράφεται το όνομα Ευγένιος και ότι αυτός «εκέντησε» αυτή την εκκλησία. Η γραφή μοιάζει με αυτή της επιγραφής της ανατολικής πλευράς του κεντρικού κλίτους.
Η χρονολόγηση της πρώτης φάσης της βασιλικής με βάση τα γλυπτά τεκμήριαiα, τα διακοσμητικά τους θέματα, το μέγεθος των ψηφίδων του ψηφιδωτού δαπέδου, το είδος των διακοσμητικών θεμάτων του ψηφιδωτού και τον τύπο των γραμμάτων επιγραφής μας οδηγεί στα μέσα με δεύτερο μισό του 5ου αιώνα.
πηγή:pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: