Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σπάνε τα μάρμαρα του Παρθενώνα σε κομμάτια οι Βρετανοί


156709-1330584
Σε κομμάτια θα εκθέσει το Βρετανικό Μουσείο τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Άνοιξη τμήματα από το γλυπτικό σύνολο, θα μετακινηθούν από τη γκαλερί «Ντουβέν», όπου τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του ’60, και θα μεταφερθούν στην γκαλερί «Σάνσμπερι», εκθεσιακό χώρο μέσα στο μουσείο, που δημιουργήθηκε με ιδιωτική χορηγία 25 εκατομμυρίων στερλινών.

Ο αποχωρών πρόεδρος Νάιαλ Φιτζέραλντ το ανακοίνωσε δημόσια, προαναγγέλλοντας την πρώτη μεγάλη έκθεση με αντικείμενα από τις μόνιμες συλλογές. Μέχρι τώρα, ένα μεγάλο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν πως οι επισκέπτες μπορούν να τα δουν χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο. Το κληροδότημα Τέρνερ, με βάση το οποίο λειτουργεί το Μουσείο, ορίζει ότι στη μόνιμη έκθεσή του η είσοδος είναι ελεύθερη. Αυτό όμως δεν ισχύει για τις περιοδικές εκθέσεις, όπου και μπαίνει εισιτήριο.
Η συγκεκριμένη έκθεση, σύμφωνα με το Έθνος, θα είναι περιοδική, άρα θα έχει εισιτήριο, για την είσπραξη χρημάτων που το Μουσείο υποστηρίζει πως έχει ανάγκη μετά και τις νέες περικοπές στη χρηματοδότησή του. Η διεθνής πρακτική όμως επιτάσσει τα γλυπτικά σύνολα να παρουσιάζονται ολόκληρα και όχι τμηματικά.
Εκεί ακριβώς εδράζεται και ένα από τα επιχειρήματα της Ελλάδος που ζητά την επιστροφή τους, καθώς τονίζει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα μοναδικό σύνολο που σχετίζεται με το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό μνημείο.
Πηγή:  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: