Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ Σεραφείμ

"Προσκυνώ την εικόνα του Χριστού"
"Προσκυνώ την εικόνα του Χριστού..."
Γράφοντας ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο μέγας δογματολόγος της Αγίας μας Εκκλησίας, για τις Ιερές Εικόνες, των οποίων την αναστύλωση από την Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδο το έτος 787 γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε σήμερα, γράφει τα εξής χαρακτηριστικά: «Προσκυνώ την εικόνα του Χριστού ως σαρκωμένου Θεού, της Δέσποινας όλων των ανθρώπων, της Θεοτόκου, ως μητέρας του Υιού του Θεού, των αγίων,

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ

" O Θρόνος""Ο Θρόνος"
Η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατεξοχήν περίοδος προσευχής και νηστείας, δίνει την ευκαιρία στους ευσεβείς Χριστιανούς μας ν΄ απολαύσουν το λειτουργικό και λατρευτικό πλούτο της Εκκλησίας μας, να προσεγγίσουν το Θεό, ν΄ αλλάξουν τρόπο ζωής, αλλά και να επικοινωνήσουν διά της προσευχής με το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Του π. Στεφάνου Αναγνωστόπουλου

Η μεγάλη πλάνη: “Εγώ πάτερ μου είμαι πολύ καλός χριστιανός​, ταπεινός και δίκαιος”


PkzjyhBkeRg edited
Πριν από τέσσερα χρόνια, ή πέντε, δεν ενθυμούμαι καλά, σας είχα αναφέρει ένα γεγονός, δεν ξέρω πόσοι από σας το είχατε ακούσει, το ξαναεπαναλαμβάνω, διότι έχει άμεση σχέση με το σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα.

Θρησκεία / Αγιολογία

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος


Άγιοι Θεόδωροι
Εορτάζει 43 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.
Ο Ιουλιανός ο παραβάτης, γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία στη πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής – γι’ αυτό την λέμε καθαρά εβδομάδα – θέλησε να τους μολύνει. Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

 Αν σου πω….


10933861_711226418998597_6052571848462782560_n-Αν σου πω, νήστεψε πολλές φορές μου προβάλλεις ως δικαιολογία την ασθένεια του σώματος.
-Αν σου πω, δώσε στους φτωχούς μου λες ότι είσαι φτωχός και έχεις να αναθρέψεις παιδιά.
-Αν σου πω να έρχεσαι τακτικά στις Συνάξεις της Εκκλησίας, μου λες, έχω διάφορες μέριμνες.

Πολιτισμός, Επιστήμες, Θρησκεία

Ένα μυστήριο που μας κυνηγάει από παιδιά…

11566_315477428663454_8162188728752713597_n
Γιατί γιαγιάδες & παπάδες κυνηγάνε τα παιδάκια για να πάνε εκκλησία, να προσεύχονται, να μεταλαβαίνουν, να εξομολογούνται και να νηστεύουν (έστω όσο τούς επιτρέπει η ηλικία τους); Το παρακάτω κείμενο προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σ’ αυτή τη μόνιμη απορία.

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νηστεία: Η όρεξη και η πείνα και οι πειρασμοί της Σαρακοστής


1360Η νηστεία και ο πειρασμός1
Νηστεύω σημαίνει δεν τρώω, δηλαδή εκουσίως πεινάω. Νηστεύοντας, λοιπόν, ορθοδόξως κατά την Μ. Τεσσαρακοστή, οδηγούμε τον εαυτό μας σε μια οριακή κατάσταση, στην οποία αισθανόμαστε τις απαιτήσεις του σώματος, αλλά και την δύναμη της ψυχής να τις τιθασσεύη. Αυτήν την οριακή κατάσταση βρίσκει πρόσφορη ο πειράζων για να μας προσβάλλη με τους πιο ισχυρούς πειρασμούς του. Δεν έχει ισχύ επάνω στον αγωνιζόμενο με την νηστεία Χριστιανό, αλλά ο ίδιος δελεάζεται από την αδυναμία του σώματος, την οποία νομίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευθή. Αυτό έπαθε με τον Χριστό.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Α' Χαιρετισμοί της Θεοτόκου στην ενορία μας

Θρησκεία / Αγιολογία

Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης ο Ομολογητής


προκοπιJPGΕορτάζει στις 27 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Ουδέν, Δεκαπολίτα, γης πάσαι πόλεις,
Προς την νοητήν, ένθα περ τάττη, πόλιν.
Εικάδι εβδομάτη Προκοπίω τέρμα φαάνθη.

Aυστρία: Ψηφίστηκε ο «νόμος για το ισλάμ» από το κοινοβούλιο

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Αυστρίας ο «νόμος για το ισλάμ» ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση ισλαμικών οργανώσεων από το εξωτερικό

Picture 0 for Aυστρία: Ψηφίστηκε ο «νόμος για το ισλάμ» από το κοινοβούλιο


Με πλειοψηφία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Αυστρίας ο «νόμος για το ισλάμ» ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση ισλαμικών οργανώσεων από το εξωτερικό και απαιτεί από κάθε ομάδα που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Αυστρίας να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη, γερμανική μετάφραση του Κορανίου.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Θρησκεία / Αγιολογία

Άγιος Ταράσιος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης


 Άγιος Ταράσιος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης
Εορτάζει στις 25 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Άκλειστος όρμος Ταράσιον λαμβάνει,
Κοσμου ταραχής, και ζάλης σεσωσμένον.
Εικάδι εκ ταράχοιο Ταράσιος έπτατο πέμπτη.

† Του Μακαριστού Μοναχού Μωυσή, του Αγιορείτη

Αγρυπνία: Να δεθούμε με τους Αγίους!


agrypnia

Η αγρυπνία είναι σχάρα που ψηνόμαστε για να καθαριστούμε, να φωτισθούμε, ν΄αγιασθούμε.
Νύχτα. Οι αγαπητές ώρες του Θεού και των αγίων, των φίλων μας, που μαθαίνουμε τα κουμπιά τους, για να τους καλοπιάνουμε. μόνο να’ μαστε τίμιοι μαζί τους.
Γιατί εύκολα τους λησμονάμε, αθετούμε τις υποσχέσεις μας και τις αφήνουμε εκτεθειμένους στον Θεό. Να δεθούμε με τους αγίους. Είναι η καλύτερη συντροφιά στη μοναξιά. Διώχνουν την παγωνιά. Έρχονται αμέσως. Ακούν αμέσως.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι για τους αμαρτωλούς. Ο Πρόδρομος τόσο εύκολος, η Παναγία τόσο καταδεκτική, αλήθεια…

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Το όνειρο ενός γελοίου, Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το εκπληκτικό βιβλίο ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Διδακτικές στρεβλώσεις και παρανοήσεις

Διδακτικές στρεβλώσεις και παρανοήσεις

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός.
Δάσκαλος, Κιλκίς


Από τους τελευταίους δασκάλους του Γένους μας, ο Φώτης Κόντογλου, για να παραστήσει την εικόνα της σημερινής Ελλάδας, κατέφυγε σ’ έναν μύθο: Τον μύθο του χταποδιού, ο οποίος περιέχεται στο περίφημο βιβλίο του, «Μυστικά Άνθη» και με υπότιτλο «χαμογελαστοί εχθροί». Τον παραθέτω: «Κάθεται η χταπόδα με το χταποδάκι στον πάτο της θάλασσας. Όπου με την απόχη πιάνουνε το χταποδάκι και τ’ ανεβάζουνε απάνω. Το μικρό φωνάζει στην μάνα του: «Με πιάσανε, μάνα!».
Εκείνη τ’ αποκρίνεται: «Μη φοβάσαι, παιδί μου!» Το χταποδάκι φωνάζει πάλι: «Με βγάλανε από το νερό, μάνα!» -«Μη φοβάσαι παιδί μου!» -«Με κόβουνε με το μαχαίρι!» -«Μη φοβάσαι!» -«Με βράζουνε στο τσουκάλι!» -«Μη φοβάσαι!» -«Με τρώνε, με μασάνε!» -«Μη φοβάσαι, παιδί μου!» -«Με καταπίνουνε!» -«Μη φοβάσαι!». -«Πίνουν κρασί μάνα!» -«Αχ! Σ’ έχασα παιδί μου!» (σελ. 11, έκδ. «Αστήρ»).
Το χταποδάκι, λέει ο Κόντογλου, συμβολίζει την Ελλάδα.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ορθόδοξη πίστη

Ποιες είναι οι νηστείες της εκκλησίας μας; Γιατί νηστεύουμε;


νηστεία ορθοδοξία

Νηστεύουμε για τον Χριστό. Κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία Του. Νηστεύουμε χωρίς να απολογούμαστε.
Δεν το κάνουμε για να χάσουμε κιλά, δεν το κάνουμε για το “καλό της υγείας μας”, αλλά για το καλό της ψυχής μας. Νηστεύουμε γιατί το πρότυπο μας είναι ο Χριστός και οι Άγιοι μας. Υπήρξε Άγιος που δεν νήστεψε; Υπήρξε κάποιος που δεν ωφελήθηκε με τη νηστεία;
Η νηστεία δεν είναι μόνο αποχή από την τροφή. Είναι αποχή από τα πάθη και τις αδυναμίες μας.

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πότε, γιαγιά μου, πότε;


ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ VOSPORON 72Στο ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού, «Ὁ τελευταῖος Παλαιολόγος» (1882), ρωτάει το παιδάκι τη γιαγιά του: «Ἀπέθανε, γιαγιά;». Και η γιαγούλα απαντάει: «Ποτέ, παιδάκι μου, κοιμᾶται».
Το εγγονάκι επιμένει και λέει στη γιαγιά: «Καὶ τώρα πιὰ δὲν ἠμπορεῖ  γιαγιάκα νὰ ξυπνήση;».  «Ὤ, βέβαια!» λέει η γιαγιά, «Καιροὺς καιρούς, σηκώνει τὸ κεφάλι, καὶ βλεπ᾿ ἂν ἦρθεν ἡ στιγμή, πὄχει ὁ Θεὸς ὁρίσει».

Ορθόδοξη πίστη

Η μνημόνευση


eb24394c8696ed69945eed9a63c0e9b3_L

Ο Ιερέας (έχοντας ενδυθεί άπασαν την ιερατική στολή και το φαιλόνιο! ) προσκυνεί και ασπάζεται την Αγία Τράπεζα και αρχίζει την ακολουθία της Προσκομιδής.
Αν γίνεται ιερατικό συλλείτουργο, την αρχίζει ο νεώτερος τη τάξει Ιερέας, στην συνέχεια μνημονεύει ο επόμενος Ιερέας κ.ο.κ. και ο αρχαιότερος («προεστώς» ) μνημονεύει τελευταίος, ο οποίος και «καλύπτει».

Θρησκεία / Αγιολογία

Α’ και Β’ Εύρεση Τιμίας κεφαλής του Αγίου Προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννη


EuresiTimiasKefalisIoannouProdromou03Εορτάζει στις 24 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Εκ γης προφαίνει Πρόδρομος σεπτήν Καραν,
Καρπούς παραινών αξίους ποιείν πάλιν.
Ο Βαπτίσας πριν υδάτων πηγαίς όχλους,
Γήθεν φανείς βάπτιζε πηγαίς θαυμάτων.
Εικοστήν Προδρόμοιο φάνη Καρη αμφί τετάρτην.

Ορθόδοξη πίστη

Τα ιερά μνημόσυνα


ταιεραμνημοσυνα

Εισαγωγικά
Την τέλεση μνημοσύνων αρνούνται ορισμένοι κύκλοι, κυρίως Προτεσταντικοί, τους οποίους όμως ακολουθούν και κάποιοι ημέτεροι. Και αυτό το στηρίζουν στο χωρίο: «Εν τω Άδει ουκ έστι μετάνοια».

Του Σεβ. Μητροπολίτου Διοκλείας Καλλίστου Ware


Νηστεία σημαίνει Εγκράτεια, Προσευχή, Αγαθοεργία

nhstpros1
Θα προσεχθεί ότι στην κοινή Ορθό­δοξη χρήση οι λέξεις «νηστεία» και «εγκρά­τεια» χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Πριν την Β’ Βατικάνεια Σύνοδο η Ρωμαιο­καθολική Εκκλησία έκανε μια σαφή διά­κριση μεταξύ των δύο όρων: Η εγκράτεια αφορούσε το είδος του φαγητού που ετρώγετο άσχετα από την ποσότητα, ενώ νηστεία σήμαινε ένα περιορισμό στον αρι­θμό των γευμάτων ή στην ποσότητα του φαγητού που μπορούσε κάποιος να πάρει.

Του Νίκου Χειλαδάκη

Η «Ana Meryem SüTveren» Παναγία γαλακτοτροφούσα, άφησε άναυδους τους Τούρκους


cf87ceb5cebbceb1cebdceb4ceaccf81ceb9
Σε ένα ακόμα θαύμα αποκάλυψης ελληνορθόδοξων ιερών τόπων της Μικράς Ασίας έγιναν μάρτυρες οι Τούρκοι, καθώς, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα, Vatan, στα υπόγεια τούνελ που ερευνώνται στην παλιά αγορά της Σμύρνης ανακαλύφθηκε η μυθική, όπως χαρακτηρίστηκε, «πηγή άγιασμα» της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας.

Ορθόδοξη πίστη

Ο Εσταυρωμένος μόνιμη παρηγοριά μας.


1187207_308187859326364_1247552549_n

Όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν λίγο ή πολύ από διάφορες αιτίες κι έχουν ανάγκη από την εκ Θεού παρηγορία. Ο Γέροντας Ιωήλ έλεγε σχετικά:
Αποτελεί παρηγορία για μας το να βλέπουμε άλλους να υποφέρουν περισσότερο. Παρηγορείται ο τυφλός από το ένα μάτι, όταν δει άλλον να είναι τυφλός και από τα δύο μάτια. Παρηγορείται ο ανάπηρος από το ένα χέρι ή πόδι, όταν δει άλλον να είναι πεινασμένος και κατάκοιτος…

Ορθόδοξη πίστη

Όσο έχεις Χριστό, έχεις και ελπίδα


cropped-giorti_christodoulos_14
Μην απογοητεύεσαι…
Τα δύσκολα είναι για να παλεύουμε.
Τα εύκολα για να παίρνουμε ανάσες και να συνεχίζουμε.
Όσο κι αν βλέπεις ατέλειωτα εμπόδια και οδυνηρά αδιέξοδα, θυμήσου ότι πάντα υπάρχει τρόπος.

Ορθόδοξη πίστη

Πώς μετριέται ο Θεός;


10262030_243904479067259_6950413218026801604_n

Άλλοι μετράνε χρήματα στα πορτοφόλια και στους λογαριασμούς τους
Άλλοι μετράνε ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα στις ντουλάπες και στα συρτάρια τους
Άλλοι μετράνε πτυχία
Άλλοι μετράνε τρόπους και χρόνο διασκέδασης
Άλλοι μετράνε ακίνητα, κότερα, αμάξια
Άλλοι μετράνε χιλιόμετρα και τόπους σε ταξίδια
Άλλοι μετράνε φίλους,

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αν πονάτε… φωνάξτε και κλάψτε

ponosΤο κλάμα που συνοδεύει το αίσθημα πόνου είναι ένα φυσιολογικό και όχι εύκολα ελέγξιμο ένστικτο και κάποιοι ερευνητές πιστεύουν, ότι έχουν βρει το λόγο για τον οποίο κλαίμε και φωνάζουμε, όταν πονάμε.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει γιατί μας βοηθά να αντέξουμε τον πόνο.
Η προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε τις κραυγές πόνου, όταν υποφέρουμε, «μπλέκονται» με τα σήματα πόνου που «ταξιδεύουν» προς τον εγκέφαλο από την πηγή του πόνου, εξηγούν οι ερευνητές.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Το "σκληρόν" των δοκιμασιών, Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου

Θρησκεία / Αγιολογία

Καθαρά Δευτέρα


sarakostiΕορτάζει 48 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Toυ Σεβ. Μητροπολίτου Διοκλείας Κάλλιστου Ware

Το νόημα της Νηστείας


nohmnhst1
Ποια είναι η έννοια της λέξης «νηστεία»; Εδώ χρειάζεται απόλυτη προ­σοχή έτσι ώστε να διατηρηθεί μια κανονική ισορροπία μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού. Στο εξωτερικό επίπεδο η νηστεία περιέχει φυσική αποχή από φαγητά και ποτά και χωρίς τέτοιαν εξωτε­ρική αποχή δεν μπορεί να τηρηθεί μια ολοκληρωμένη και αληθινή νηστεία:

Αγ. Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Περί λογισμών και αγανάκτησης


3b9fe5d6d03837ef5b3dc276b4537747_L
Όλοι γνωρίζουμε τον πόλεμο των λογισμών, τον οποίο μας κάμνει ο διάβολος.
Προσωπικά γνωρίζω και από την εμπειρία μου ως πνευματικού πατρός, που με αξίωσε ο Θεός να γίνω, πόσο πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται σ’ αυτό το σημείο και βασανίζονται πραγματικά.

Χρυσοστομικός Άμβων

Νόμος της Εκκλησίας, η υπέρ αλλήλων προσευχή


Φωτο:evaggelismostheotokou.gr

Οι νόμοι της Εκκλησίας προστάζουν να γίνωνται οι προσευχές έτσι, όχι μόνον εκείνες που γίνονται για τους πιστούς, αλλά και εκείνες που γίνονται για τους κατηχουμένους.
Διότι ο νόμος διεγείρει τους πιστούς στην ικεσία για τους αμυήτους. Διότι όταν λέγη ο διάκονος “ας παρακαλέσουμε ολόθερμα τον Θεό για τους κατηχουμένους”, δεν παροτρύνει κανέναν άλλο, παρά το πλήθος των πιστών για τις ευχές υπέρ εκείνων. Αν και βέβαια οι κατηχούμενοι στη αρχή είναι ξένοι.

Περί Σοφρωσύνης (από το Γεροντικόν)


article_9840

Κάποτε διηγήθηκε ο Αββάς Αρσένιος μία ιστορία: Καθόταν ένας γέροντας στο κελί του και άκουσε μία φωνή να του λέει « έλα, να σου δείξω τα έργα των ανθρώπων». Σηκώθηκε και βγήκε έξω. Τον πήγε λοιπόν σε κάποιο τόπο και του έδειξε έναν Αιθίοπα που έκοβε ξύλα από τα οποία είχε φτιάξει ένα μεγάλο φορτίο. Προσπαθούσε στη συνέχεια να σηκώσει το φορτίο αλλά δεν μπορούσε. Αντί όμως να αφαιρέσει βάρος, έκοβε ξύλα και τα πρόσθετε στο φορτίο. Αυτό το έκανε συνέχεια.

Αγίου Τύχωνος του Ζαντόνσκ

Τα σημάδια της αγάπης μας προς το Θεό


1 16

Σε τίποτε άλλο δεν απατάται ο άνθρωπος περισσότερο, όσο στο θέμα της αγάπης!
Τα σημάδια της αληθινής αγάπης είναι τα εξής:

Θρησκεία / Μορφές

Η διδασκαλία του γ. Αιμιλιανού για την προσευχή

aimpray1
Ο  Κύριος  καταφθάνει  για  να  καλέσει  τους  πιστούς  Του  δούλους  να  εισέλθουν  στη  δική  Του  χαρά  και  να  τους  ανοίξει  τις  πύλες  της  Βασιλείας,  χαρίζοντας  μια  ατελεύτητη  χαρά  μεθέξεως  στη  δόξα  Του,  αιώνια  κι  αναφαίρετη[318]. Αυτή  η  χαρά  της  επικοινωνίας  του  πιστού  μαζί Του είναι  χαρά ασφαλής και  πεπληρωμένη[319]

Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

Οι προσευχές και οι δεήσεις απο μόνες τους δέν μας οδηγούν στην τελειότητα

65106

Οι προσευχές και οι δεήσεις από μόνες τους δεν μας οδηγούν στην τελειότητα. Στην τελείωση οδηγεί ο Κύριος που έρχεται και κατοικεί μέσα μας, όταν εμείς εκτελούμε τις εντολές Του. Και μία από τις πρώτες εντολές είναι να γίνεται στη ζωή μας το θέλημα όχι το δικό μας, αλλά του Θεού. Και να γίνεται με την ακρίβεια που γίνεται στον ουρανό από τους αγγέλους. Για να μπορούμε κι εμείς να λέμε: «Κύριε, όχι όπως εγώ θέλω, αλλά όπως Εσύ· «γενηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης»». Χωρίς λοιπόν το Χριστό μέσα μας, οι προσευχές και οι δεήσεις οδηγούν στην πλάνη.
Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Στην ενορία!....μας


Κατηχητικό αγοριών Δ'-Στ' Δημoτικού

Κυριακή της Τυρινής με τα παιδιά μας στα κατηχητικά σχολεία Στην ενορία!.....μας

Ακολουθούν φωτογραφίες απο τις πρόβες που ετοιμάζουν τα κατηχητικά μας για την εορτή της 25ης Μαρτίου 

Θρησκεία / Ηθική

Η αληθινή νηστεία


alnhst1
Στην ευαγγελική περικοπή αντιπαρατίθεται η νέα δικαιοσύνη προς την παλαιά. Μετά την ελεημοσύνη και την προσευχή ο Κύριος αντιτάσσει τη νηστεία στην αληθινή και πραγματική μορφή της προς αυτή των «υποκρι­τών». Το θέμα της νηστείας αποτελούσε ήδη από την εποχή των Προφητών αντικείμενο συζητήσεως μεταξύ των ευσεβών του Ισραήλ. Η νηστεία αποτελούσε εκδήλωση μετανοίας και συντριβής, συνδεόταν δε στενά με την προσευχή,

Φλεβάρης των φλεβών


Θρησκεία / Αγιολογία

Μνήμη των εν τοις Ευγενίου ευρεθέντων Μαρτύρων


Μνήμη των εν τοις Ευγενίου ευρεθέντων Μαρτύρων
Εορτάζει στις 22 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Φανέντες εκ γης Μαρτυρες κεκρυμμένοι,
Αίρουσι πάσαν εκ προσώπου γης βλάβην.
Εικάδα δευτερίην ανά σεπτά φάνη χθονός οστά.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το Κοράνι προκαλεί πρόβλημα στους Τούρκους για τον…Ιησού Χριστό


Hz-Isa-ne-oldu
Την έντονη συζήτηση και πολλούς διαξιφισμούς προκάλεσε σε μια δημόσια συζήτηση στην Τουρκία η αναφορά του Ιησού Χριστού στο Κοράνιο. Συγκεκριμένα σε μια διάσκεψη που έγινε στην Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου «Ondokuz Mayıs» της Σαμψούντας, το θέμα του Ιησού Χριστού του Κορανίου «άναψε» κυριολεκτικά φωτιές αποκαλύπτοντας τις μεγάλες αντιφάσεις του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων στο ζήτημα των προφητών.

Λαογραφία - Παράδοση / βιβλιοπροτάσεις

Βήμα βήμα ως τη Λαμπρή με Κυρά Σαρακοστή

883792_509972662386460_1387827979_o
Μια συλλεκτική έκδοση για ένα από τα παλαιότερα έθιμα του τόπου μας. Πλησιάζει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής. Ένα σημαντικό θέμα που συχνά η κοσμική νοοτροπία δεν επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να κατανοήσουν είναι η έννοια της νηστείας. Πολύ περισσότερο δε η νηστεία σε σχέση με τα μικρά παιδιά.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr

Δείτε στοιχεία για τον καρκίνο που κόβουν την ανάσα


deite-stoixeia-gia-ton-karkino-pou-kovoun-thn-anasaΠαγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου ήταν η 4η Φεβρουαρίου και τα στοιχεία κόβουν την ανάσα.
Πάνω από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών.

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

7 σημάδια ότι δεν τρώτε αρκετά (καλά) λιπαρά


kala-lipara-abokanto-karudia-ladiΤα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, αρκεί να ανήκουν στην κατηγορία των καλών, που μας ωφελούν και πρέπει να υπάρχουν στο πιάτο μας. Εσείς τα λαμβάνετε στις ποσότητες που χρειάζεται;
Ας μη γελιόμαστε! Οι περισσότεροι στο άκουσμα και μόνο της λέξης «λιπαρά» αισθάνονται να παίρνουν βάρος, πόσο μάλλον να τα καταναλώνουν. Και σαν να μη φτάνει αυτό, συνδέονται και με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες ασθένειες της εποχής.
Ποια λιπαρά είναι καλά;

Ορθόδοξη πίστη

Η Αγάπη δεν κρύβεται


10897130_731009393673956_6626628754083590640_n

Η αγάπη δεν φαίνεται στον θυμό και στην οργή αλλά στην υπομονή και στην συγχώρεση.
Η αγάπη δεν λυγίζει στο πόνο της καρδιά μας αλλά στην αγάπη του άλλου.
Η αγάπη δεν φανερώνεται εύκολα στο λόγο αλλά στη βλέμμα της ευσπλαγχνίας.
Η αγάπη δεν χαρίζεται στο σώμα του άλλου αλλά μέσα στην ταπεινή καρδιά.

Ορθόδοξη πίστη

Οι άγιοι Πατέρες για τον Παράδεισο και την Κόλαση


αποκρεο 2 _5x10
Είναι πολύ σημαντικό να δούμε την διδασκαλία των αγίων Πατέρων για τον Παράδεισο και την Κόλαση, γιατί αυτοί είναι οι απλανείς διδάσκαλοι της Εκκλησίας, οι φορείς της αμιάντου Παραδόσεως, και γι’ αυτό η Αγία Γραφή δεν μπορεί να ερμηνευθεί έξω από την Θεόπνευστη διδασκαλία τους. Άλλωστε, η Εκκλησία, που είναι το θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού,

Γενικά

“Τι είναι ευτυχία;”


Φωτο: από την αρχαιολογική ανακάλυψη στο σπήλαιο αλεπότρυπα στο Διρό - Ζευγάρι που έμεινε αγκαλιασμένο για 5.900 χρόνια!
Φωτο: από την αρχαιολογική ανακάλυψη στο σπήλαιο αλεπότρυπα στο Διρό – Ζευγάρι που έμεινε αγκαλιασμένο για 5.900 χρόνια!
“Έπρεπε να γεράσω , αγόρι μου,  για να μάθω  τι είναι  ευτυχία.
Τελικά  ευτυχία  είναι ένα  ζευγάρι  χέρια,  δύο χέρια…

Πολιτισμός / Εκθέσεις / Πολιτισμός

«Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη»

Ένα μήνα πριν την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη: Έργα και αντικείμενα από τη Συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη», στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη.  Σκοπός της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαΐου 2015, είναι η παρουσίαση μέσα από έργα τέχνης, του κινήματος του Φιλελληνισμού, της έμπρακτης δηλαδή υποστήριξης του αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων που εκδηλώθηκε με πολλές μορφές, με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, με τον εθελοντισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, με κείμενα στον τύπο υπέρ του αγώνα, με έργα τέχνης που στόχο είχαν να ευαισθητοποιήσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, κ.ά.
001
Βυρωνικό θέμα, Ceasar Willich, Ελαιογραφία σε μουσαμά

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν!


20728492_96f29543f9206ff198d6eb5f10460db3.limghandlerΤα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό το οποίο ζουν… Γιατί τα παιδιά απλώς μας μιμούνται – αυτή είναι η πικρή αλήθεια!
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην επίκριση, μαθαίνουν να επικρίνουν.
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην εχθρότητα, μαθαίνουν να φιλονικούν.