Ι.Μ.Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως. Ιστολόγιο Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ηλιουπόλεως Θεσσαλονίκης. Επικοινωνία: stinenoria@gmail.com
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014
π. Ανδρέα Αγαθοκλέους
Η αποδοχή του εαυτού μας
«Η μόνη ακατανίκητη αμαρτία είναι η αμαρτία που αρνούμεθα να παραδεχθούμε και η μόνη αμαρτία που δεν συγχωρεί ο Θεός είναι η αμαρτία που την περιβάλλουμε με ένδυμα αρετής. Οι δικαιολογίες και η αυτοάμυνα μεγιστοποιούν την αμαρτία. Ακόμη και ένα ακούσιο λάθος γίνεται αμαρτία, όταν προσπαθούμε να το δικαιολογήσουμε. Αλλά ένα λάθος που αναγνωρίζει κανείς ελεύθερα, μπορεί να γίνει πηγή δυνάμεως. Ο οποιοσδήποτε θα συγχωρούσε ένα έντιμο λάθος που ομολογείται έντιμα, ενώ κανείς δεν θα συγχωρήσει ένα λάθος όταν το δικαιολογούμε ή αρνούμεθα να το παραδεχθούμε».
Ορθόδοξη πίστη
Θεέ μου δος μου μια ομπρέλα να μην βραχώ πολύ….
Το ξέρουμε βέβαια οτι θα λιάσει πάλι. Θα βγει ο ήλιος να μας ζεστάνει. Θα χαρούμε. Μα όταν λιάζει η γη εξατμίζει τα βάσανα της. Ως θυμίαμα προσφέρονται οι καημοί του κόσμου στον ουρανό. Και τι γίνεται τότε; Συννεφιάζει το τοπίο. Σύννεφα πυκνά, άσπρα και μαύρα, σταγόνες μικρές και μεγάλες, βρέχουν και πάλι τα κορμιά και τις ψυχές των ανθρώπων.
Θεέ μου δος μου μια ομπρέλα να μην βραχώ πολύ, γιατί ακόμη δεν στέγνωσα από την χθεσινή την καταιγίδα…..
Πηγή : diakonima.gr
Φοβάμαι την καρδιά εκείνη που φοβάται την ζωή.
Πολύ κρύο σήμερα...Δεν φοβήθηκα ποτέ το κρύο. Ίσως γιατί είχα ξύλα στο τζάκι, μια ζεστή κουβέρτα, μια μητρική αγκαλιά μέσα στο πατρικό μου...
Φοβάμαι όμως κάτι άλλο. Το φοβάμαι γιατί το αγαπώ...
Είναι η καρδιά εκείνη που ζει μέσα στα χειμωνιάτικα μονοπάτια των "γιατί", της απελπισίας, της απογοήτευσης.
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Φάροι Ορθοδοξίας / Ιερά Αυτοκρατορική Μονή και Αρχιεπισκοπή του Όρος Σινά
Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης
Pilgrimage St.Catherine Monastery, Mount Sinai
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014
Aξιοθέατα / Ιεροί τόποι
Άγια Mετέωρα
Ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο κι ένα σπουδαίο μοναστικό κέντρο της Ορθοδοξίας που συνεχίζει μια παράδοση έξι και πλέον αιώνων.
Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.
Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.
Πηγή: diakonima.gr
Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ
“Τα πάθη δεν θα πάψουν να επαναστατούν και να μας πολεμούν, ώσπου να μας σκεπάσει η ταφόπλακα!”
Ένας μεγάλος ασκητής, ο στάρετς Σεραφείμ του Σάρωφ, είπε ότι πρέπει να υπομένουμε τα ελαττώματά μας έτσι όπως υπομένουμε και των συνανθρώπων μας τα ελαττώματα. Να αντιμετωπίζουμε με συγκατάβαση τις αδυναμίες και τις ατέλειες της ψυχής μας, χωρίς ωστόσο να πέφτουμε στη νωθρότητα και την αμέλεια. Απεναντίας, μάλιστα, ν’ αγωνιζόμαστε με ζήλο για την διόρθωση και την πνευματική προκοπή μας.
Ορθόδοξη πίστη
To Πρόσφορο
To Πρόσφορο, είναι το ψωμί που προσφέρουμε στον Ναό, για να τελεσθεί η Θεία Ευχαριστία. Μαζί με το κρασί, ως Τίμια Δώρα προτού μεταφερθούν με τη Μεγάλη Είσοδο στην Αγία Τράπεζα, τοποθετούνται στην Πρόθεση όπου με την τελετή της Προσκομιδής θα προετοιμασθούν για τη Θεία Λειτουργία. Στην Προσκομιδή τμήματα του Προσφόρου θα τοποθετηθούν τελετουργικά στο Δισκάριο και λίγο κρασί στο Άγιο Ποτήριο.Το στρογ…γυλό σχέδιο του Προσφόρου συμβολίζει την κοιλιά της Παρθένου Μαρίας,
Του Σεβ. Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου
Ο πνευματικός αγώνας μέσα στην οικογένεια
Σας ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση να μιλήσω στη σημερινή σύναξη, που είναι τόσο σημαντική και για μάς, αλλά και για την ’Εκκλησία του Χριστού τη στρατευομένη στο μαρτυρικό νησί μας.
Κάθε έργο που τελείται στο χώρο της αγίας Εκκλησίας εν τω ονόματι του Ιησού Χριστού, “τελειούται Πνεύματι Αγίω” και γι’ αυτό το λόγο η επιτυχία του σκοπού της όλης δραστηριότητάς σας είναι βεβαία ενώπιον του Κυρίου.
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Λίγη πίστη, περισσότερη στεναχώρια
Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας. Μια από τις σπουδαιότερες ωφέλειες της πίστης είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου από τις πολλές στεναχώριες.
Όσο το παιδί γνωρίζει πώς υπάρχει ο πατέρας, που φροντίζει για το σπίτι και για όλες τις δουλειές του σπιτιού, κάθε στεναχώρια του τελειώνει γρήγορα με τραγούδι. Μόλις όμως χαθεί αυτή η αίσθηση, σωπαίνει το τραγούδι! Τότε το παιδί αισθάνεται ορφανό και μόνο, περιτριγυρισμένο από στεναχώριες, αισθάνεται περιτριγυρισμένο από ένα σμήνος σφίγγες.
Θρησκεία / Αγιολογία
Οι άγιοι των Καρυών Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Θ’ άξιζε να εορτάζονται από κοινού οι άγιοι, να μνημονεύονται και να εικονογραφηθούν μαζί από την Καρυώτικη αδελφότητα, στο ναό του Πρωτάτου και στους ναούς των Καρυώτικων Κελλιών. Βέβαια η εδώ πρώτη παρουσία, δίχως να είναι πρόχειρη, χρήζει μεγαλύτερης έρευνας, που ίσως δώσει περισσότρα στοιχεία. Αξίζει πάντως κάθε κόπος προς τιμήν των αγίων της περιοχής των Καρυών.
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014
Ορθόδοξη πίστη
Ερμηνεία της εικόνας των Εισοδίων της Θεοτόκου
Η ιερή ακολουθία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και η σχετική εικόνα υπηρετούν ένα βαθύτερο σκοπό: χειραγωγούν τον πιστό στο μυστήριο της σάρκωσης του Υιού και Λόγου του Θεού.
Η είσοδος της Θεοτόκου στο ναό είναι το προοίμιο της εύνοιας του Θεού στους ανθρώπους, η προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων, η αναγγελία του Χριστού και η πραγματοποίηση του σχεδίου της θείας, οικονομίας. Αυτά διακηρύσσει το απολυτίκιο της εορτής.
Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός
Τα Εισόδια της Θεοτόκου (Ιωάν. Καρδάση)
Τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι μια εορτή, την οποία εορτάζει η Εκκλησία μας στις 21 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση της εισόδου της Θεοτόκου στο Ναό του Σολομώντα, στα Ιεροσόλυμα. Είναι γνωστή η ατεκνία των γονιών της Θεοτόκου. Η θερμή προσευχή τους όμως προς τον Κύριο για την απόκτηση παιδιού εισακούστηκε και έτσι σε μεγάλη ηλικία απόκτησαν ένα κορίτσι, που έμελλε να γίνει η Θεομάνα και να
Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Να προσέρχεστε, λοιπόν, στη θεία Κοινωνία με φόβο και τρόμο, με συνείδηση καθαρή, με νηστεία και προσευχή
Και σαν έρθει η στιγμή της θείας Κοινωνίας και πρόκειται να πλησιάσεις την αγία Τράπεζα, πίστευε ακλόνητα πως εκεί είναι παρών ο Χριστός, ο Βασιλιάς των όλων. Όταν δεις τον ιερέα να σου προσφέρει το σώμα και το αίμα του Κυρίου, μη νομίσεις ότι ο ιερέας το κάνει αυτό, αλλά πίστευε ότι το χέρι που απλώνεται είναι του Χριστού.
Φωτογραφίες / περιηγήσεις
Τα χιονισμένα Χάιλαντς της Σκωτίας κόβουν την ανάσα (φωτογραφίες)
Χειμερινό Σκηνικό
Μοναδικές φωτογραφίες από τα χιονισμένα Χάιλαντς της Σκωτίας τράβηξε με την φωτογραφική του μηχανή ο Colin Henderson. Οι φωτογραφίες κόβουν την ανάσα με τη θέα να ανεβάζει την αδρεναλίνη των ατρόμητων πεζοπόρων στα ύψη. Ο 43χρονος από το Εδιμβούργο, εξοπλίστηκε με τα απαραίτητα, ζεστά ρούχα, σκηνή και λίγα τρόφιμα, πήρε την κάμερα του και ξεκίνησε το ταξίδι του.
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014
Άγιον Όρος / Περιηγήσεις / Οδοιπορικά
Οδοιπορικό στο Περιβόλι της Παναγιάς (109 φωτογραφίες και βίντεο)
Γράφει ο Κώστας Κατσαρός
Ένα ταξίδι στο Άγιο Όρος πάντα μένει στη μνήμη όσων συμμετέχουν.
Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, μια ομάδα είκοσι δύο κατοίκων από την περιοχή μας και με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πατέρα Επιφάνιο, ξεκίνησε για ένα προσκύνημα στο Άγιο Όρος που εξαρχής λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων δεν θα ήταν συνηθισμένο.
Ορθόδοξη πίστη
Καταδίκη και εξορία του Αγίου Χρυσοστόμου
συνέχεια από το προηγούμενο
Η Ψευδοσύνοδος, στην οποία τα άγρια ανθρώπινα πάθη και το αβυσσαλέο μίσος εναντίον ενός συνεπισκόπου τους καθ´ όλα αθώου, εθριάμβευσαν, – συχνά ο Θεός επιτρέπει να συκοφαντείται και να αδικείται ο δίκαιος– κατεδίκασε ερήμην τον Χρυσόστομον, τον καθήρεσε και αποφάσισε την εξορία του. Την απόφαση της Ψευδοσυνόδου αυτής επικύρωσε ο αυτοκράτορας.
Η Ψευδοσύνοδος, στην οποία τα άγρια ανθρώπινα πάθη και το αβυσσαλέο μίσος εναντίον ενός συνεπισκόπου τους καθ´ όλα αθώου, εθριάμβευσαν, – συχνά ο Θεός επιτρέπει να συκοφαντείται και να αδικείται ο δίκαιος– κατεδίκασε ερήμην τον Χρυσόστομον, τον καθήρεσε και αποφάσισε την εξορία του. Την απόφαση της Ψευδοσυνόδου αυτής επικύρωσε ο αυτοκράτορας.
Ορθόδοξη πίστη
Ο καλύτερος δάσκαλος είναι η ίδια η ζωή
Ο καλύτερος δάσκαλος είναι η ίδια η ζωή. Δε χρειάζονται κηρύγματα, δε χρειάζονται διδάσκαλοι, δε χρειάζονται ιεραποστολικές φλυαρίες. Ήδη η πρόνοια του Θεού μέσα απ’την προσωπική ζωή του καθενός μας μάς ανοίγει την πόρτα γι’αυτό… για το μυστήριο της ζωής. Εκατό κηρύγματα να κάνεις, χιλιάδες βιβλία να διαβάσεις δεν είναι τίποτα μπροστά στον τρόπο που βρίσκει ο Θεός να μιλήσει σε κάθε
Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός
Σταφίδες: η δική μας σούπερ τροφή
Με την ευχάριστη εξέλιξη που έχει πάρει η τάση των καταναλωτών σε ποιοτικά προϊόντα με έμφαση την επίδραση στην υγεία ως φυσικά διατροφικά μέσα ενίσχυσης της ευεξίας καιρός είναι να γνωρίσουμε τη διαιτητική αξία της σταφίδας όπως προκύπτει από πρόσφατες επίσημες έρευνες αμερικανικών κυρίως πανεπιστημίων.
Προσευχές..
Με αγάπησες τόσο που δεν άξιζα
Σε ευχαριστώ Κύριε γι΄αυτόν τον χρόνο. Με αγάπησες τόσο που δεν άξιζα. Με ελέησες τόσο που με συγκλονίζει η ελεημοσύνη Σου. Τα σφάλματά μου ήσαν αρκετά και σ’ αυτόν τον χρόνο.
Δεν τα κράτησα πολύ, Κύριέ μου. Κάθε ημέρα, κάθε φορά δεν τ’ άφηνα να ριζώσει το σφάλμα.
Μου έδωσες τον πνευματικό στην τσέπη μου. Σου το έλεγα και Συ μου έλεγες: Εχε θάρρος, παιδί μου. Το Αίμα μου σε λούζει.
Ω, αυτό το Αίμα, το Άγιο του Χριστού μου.
Και Συ, Μεγάλη Μου Μητέρα, δεν έφυγες από κοντά μου.Σε νοιώθω σιμά μου. Μην παύσεις να προστατεύεις το αδύνατο παιδί σου.
Η καλή Μητέρα τα αδύνατα παιδιά Της τα προσέχει.
Μητροπολίτης Χαλκίδας
+ Νικόλαος Σελέντης
Θρησκεία / Αγιολογία
Ο Άγιος Νεομάρτυς Αναστάσιος από την Παραμυθιά
Μαρτύρησε στην Παραμυθία Θεσπρωτίας στις 18 Νοεμβρίου 1750
Μια μέρα του Ιουνίου ο Αναστάσιος με άλλους Χριστιανούς και με την αδελφή του πήγαν στα χωράφια να θερίσουν. Όπως θέριζαν, πέρασε από εκεί ο γιος του πασά ονόματι Μουσάς,με άλλους τούρκους, είδαν την όμορφη αδελφή του Αγίου με ακόλαστη επιθυμία και έσπευσαν να ικανοποιήσουν την ασέλγειά τους. Ο Άγιος όμως με τους άλλους Χριστιανούς ήρθαν στα χέρια μαζί τους δίνοντας έτσι χρόνο στην αδελφή του να φύγει.
Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός
Ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης και η ελληνική συνείδησή του
Σε πολλούς μελετητές προξενεί εντύπωση η ονομασία «βασιλεύς Ρωμαίων», την οποία χρησιμοποιούσαν οι αυτοκράτορες της Κωνσταντινουπόλεως και η ορολογία «Ρωμανία», την οποία συναντούμε σε πολλά έγγραφα της εποχής ως ονομασία του κράτους. Είναι γεγονός ότι η ονομασία «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» είναι μεταγενέστερη και δημιουργήθηκε το 1562 από τον Γερμανό ιστορικό Ιερώνυμο Βολφ. Σήμερα την χρησιμοποιούμε για να γινόμαστε κατανοητοί στους πολλούς.
Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός
Στην Ολλανδία ο πρώτος δρόμος που… φωσφορίζει! (φωτογραφία & βίντεο)
«Έξυπνος Αυτοκινητόδρομος»
Μετά από μία δοκιμαστική περίοδο, θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένο το πείραμα με τους αυτοκινητόδρομους που φωσφορίζουν – έτσι η Ολλανδία, αποφάσισε να διευρύνει την χρήση τους και σε άλλες περιοχές. Πιθανά τον «έξυπνο αυτοκινητόδρομο» να τον υιοθετήσουν και άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Ο «έξυπνος αυτοκινητόδρομος» δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Daan Roosegaarde και την Heijmans Infrastructure και αυξάνει την ορατότητα το βράδυ, με την χρήση λωρίδων σήμανσης που φωσφορίζουν.
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014
Πολιτισμός / Αρχαιολογία
Η συμβολική μορφή των ευαγγελιστών
Ο συμβολισμός των τεσσάρων ευαγγελιστών με τα τέσσερα αποκαλυπτικά ζώα — άγγελο-άνθρωπο, λέοντα, μόσχο και αετό είναι πολύ παλιός και πηγάζει αφ’ ενός από την Αποκάλυψη του Ιωάννη (δ’, 6-8) και αφ’ ετέρου από το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ (Α’, 5-10).
«Η δόξα του Χριστού», ανάγλυφο από την πρόσοψη του Γοτθικού ναού του Αγίου Τροφίμου στην Αρλ της Γαλλίας, 1180.
Θρησκεία / θαυμαστά γεγονότα
Θαυμαστό γεγονός του Οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη με τον πλούσιο του χωριού.
Θαυμαστό γεγονός του Οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη με τον πλούσιο του χωριού.Ὅταν ὁ Ὅσιος κατὰ τὰ ἔτη 1833-36 ἔκτιζε τὸν Ἱ. Ν. Ἁγ. Βαρβάρας στὸν Σταυρό, εἶχε ἄμεση ἀνάγκη χρημάτων γιὰ νὰ πληρώσει τοὺς τεχνίτες ἀπὸ τὴν Ἀνωγή. Ἀποφάσισε τότε νὰ τὰ ζητήσει ἀπὸ τὸν πλούσιο κάτοικο τοῦ χωριοῦ Νικόλαο Πήλικα.
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014
Ο Αθηνών Ιερώνυμος Κοτσώνης. Μια ανεπανάληπτη μορφή.
Του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου
Ὑπάρχουν μερικά πρόσωπα μέσα στήν ἱστορία, πού ὅσο περνᾶ ὁ καιρός, ὁ πανδαμάτωρ χρόνος τά ξεθωριάζει καί ἡ λήθη τά σύρει στήν ἀφάνεια.
Ὑπάρχουν ὅμως καί ἄλλα, πού ὅσο περνᾶ ὁ χρόνος ἀναδεικνύονται περισσότερο καί ἡ διαχρονική ἀξία τους ἀποκαλύπτεται.
Ἕνα τέτοιο διαχρονικό πρόσωπο ἀξίας εἶναι ὁ ἀείμνηστος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν Ἱερώνυμος ὁ Α΄.
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014
«ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΟΒΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟ 1987»
Ήταν 26 Οκτωβρίου 1987. Ώρα περασμένες δέκα το βράδυ.
Η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την μνήμη της αθλήσεως του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου καθώς και τα ελευθέρια της από την περίπου πεντακοσίων ετών (1430-1912) καταδυναστεία των Οθωμανών. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου με ανοιχτές τις πόρτες δεχόταν τους νυχτερινούς προσκυνητές, που γονάτιζαν μπροστά στην ασημένια λάρνακα με τα άγια λείψανα του Μυροβλύτου.
Ορθόδοξη πίστη
Ο κόσμος των Αγγέλων
Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Καραμούζη
Η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση φιλοξενούν πολυάριθμες μαρτυρίες σχετικά με την ύπαρξη και τη δράση των αγγέλων. Μετά από τη πτώση των πρωτοπλάστων άγγελοι φυλάσσουν το Παράδεισο, άγγελοι διδάσκουν στον Αδάμ τον τρόπο καλλιέργειας της γης, ενώ άγγελοι εμφανίζονται στον Αβραάμ, το Λωτ, κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο και σε πολλούς από τους προφήτες. Στο κείμενο της Καινής Διαθήκης οι άγγελοι μνημονεύονται σε πολλά χωρία, εκ των οποίων τα ενδεικτικότερα είναι κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και καθ΄ όλη τη πορεία του Ιησού από τη Γέννηση μέχρι και την Ανάληψή του.
Θρησκεία / Αγιολογία
Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, ο Νεομάρτυρας (14 Νοεμβρίου)
Στo ένδοξο και ξακουστό νησί της Ύδρας γεννήθηκε ο Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος. Στο μέτριο μάλλον φτωχικό και ταπεινό περιβάλλον έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Απλοί άνθρωποι του λαού ήταν οι γονείς του. Ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαλάκης και η μητέρα του Μαρίνα.
Στo ένδοξο και ξακουστό νησί της Ύδρας γεννήθηκε ο Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος. Στο μέτριο μάλλον φτωχικό και ταπεινό περιβάλλον έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Απλοί άνθρωποι του λαού ήταν οι γονείς του. Ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαλάκης και η μητέρα του Μαρίνα.
Πατήρ Αρσένιος Παπατσιώκ
“Τι πρέπει να κάνουμε, όταν η πίστη εξασθενήσει;”
Εάν ευρίσκεσαι σέ κατάσταση πνευματικής εσωτερικής οπισθοχωρήσεως, σίγουρα η πίστις αδυνατεί. Πώς να μην κλονισθή η πίστις! Ακόμη και στους άγιους διαπιστώνει κανείς περιπτώσεις ταλαντεύσεως στην πίστη, αναβάσεως και καταβάσεως. Γιατί σε εγκαταλείπει η Χάρις; Για να μην υπερηφανεύεσαι, να μη λέγεις: «Να, κοίταξε εγώ που έφτασα»! Οπότε σε εγκαταλείπει η Χάρις για να ταπεινωθείς. Αλλά σ’ αυτές τις περιόδους της ζωής σου, να μή χάσης και την πίστη σου. Συ πρέπει να είσαι πάντοτε εν εγρηγόρσει.
Θρησκεία / Συνέδρια
Η σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία για τους αγγέλους
Τα πορίσματα του 13ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών
Το 13ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών, το οποίο διοργανώθηκε με τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου είχε ως θέμα του τις βιβλικές μαρτυρίες για τους αγγέλους και τα πνεύματα γενικότερα. Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην τριήμερη φετινή συνάντηση είχαν ως θέμα τους τόσο γενικότερα θέματα της βιβλικής αγγελολογίας και δαιμονολογίας όσο και ειδικότερα θέματα κριτικής του κειμένου, ερμηνείας και πρόσληψης (σε ποικίλες νέες συνάφειες) συγκεκριμένων χωρίων και περικοπών.
Θεολογία και Ζωή, Ορθόδοξη πίστη
Ο πειρασμός είναι συνήθως ο προάγγελος της παρηγοριάς η οποία τον ακολουθεί
Κανείς δεν είναι άξιος της υψηλής θεωρίας του Θεού, αν χάρη του Θεού δεν υποστεί λύπες. Ο πειρασμός είναι συνήθως ο προάγγελος της παρηγοριάς, η οποία τον ακολουθεί. Η ουράνια παρηγοριά έχει υποσχεθεί σ’εκείνους που δοκίμασαν τον πειρασμό.
Η ουράνια παρηγοριά δίνεται, λοιπόν, για ενίσχυση του ανθρώπου, για να μπορέσει αυτός να τα καταφέρει στις αντιξοότητες. Ο πειρασμός που ακολουθεί είναι για να προλάβει τον εγωισμό μας.
Ο διάβολος δεν κοιμάται και η σάρκα δεν είναι νεκρή ακόμα. Γι’αυτό, μην παύεις να ετοιμάζεις τον εαυτό σου για τον αγώνα, επειδή και απ’τα δεξιά σου και απ’τα αριστερά σου υπάρχουν εχθροί που πάντα αγρυπνούν…
Ο διάβολος δεν κοιμάται και η σάρκα δεν είναι νεκρή ακόμα. Γι’αυτό, μην παύεις να ετοιμάζεις τον εαυτό σου για τον αγώνα, επειδή και απ’τα δεξιά σου και απ’τα αριστερά σου υπάρχουν εχθροί που πάντα αγρυπνούν…
Πηγή : lllazaros.blogspot.gr
Ορθόδοξη πίστη
Η ζωή και η ανάσταση.
Επιστήμες / Επιστήμη & Θρησκεία
Από την πνευματική στην ιατρική πρόληψη: ηθική και ποιμαντική πρόταση
Επιστήμες / Επιστήμη & Θρησκεία
Αυτονομία, αγαθοεργία και δικαιοσύνη κατά τη δημιουργία ζωής
Διερευνώντας ηθικά τα προβλήματα και τα διλήμματα, που προκύπτουν από την εφαρμογή των τεχνικών παρεμβατικής αναπαραγωγής η βιοηθική επιχειρεί να προσδιορίσει το ηθικά σωστό, ωφέλιμο και συμφέρον για τους προσφεύγοντες σ’ αυτές με βάση το αν οι τεχνικές αυτές εξυπηρετούν τις μεταβαλλόμενες μέσα στο χρόνο σωματικές και υλικές ανάγκες αυτών που προσφεύγουν σ’ αυτού του είδους τις τεχνικές κι όχι με βάση το αν ικανοποιούνται οι ανάγκες της πνευματικής τους ζωής, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)