Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ JAMSTER [ΣΕΡΑΦΕΙΜ]!

Φιλική συνέντευξη με τον…
Image Hosted by ImageShack.us
- Σεραφείμ, χαίρε! Πριν περίπου ένα χρόνο συμμετείχες στην 1η Ενοριακή Μαθητική Ημερίδα της ενορίας μας, με θέμα "Εξαρτημένος ή Ελεύθερος;". Ποιές είναι οι εντυπώσεις σου;
- Όταν έλαβα την πρόσκληση από τον π. Γεώργιο Οικονόμου, ένα χαμόγελο ξύπνησε την ψυχή μου. Χωρίς δεύτερη σκέψη δέχτηκα στην πρώτη αυτή πρόσκληση από την Ορθόδοξη Εκκλησία για μια πρωτοποριακή Ημερίδα με σύγχρονα μέσα (http://exartimenos-ieleftheros.blogspot.com), ήχους (Hip-Hop) & πρωταγωνιστές. Τους νέους! Αφού προσκύνησα λοιπόν στον ιερό σας ναό (Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ηλιουπόλεως), κατέβηκα στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου η εικόνα της μιλούσε από μόνη. Σε αντίθεση με άλλες ημερίδες που επικρατεί ησυχία & ευπρεπισμός (πολλές φορές “δήθεν”), η αίθουσα πλημμύριζε από νέους, μαθητές Γυμνασίων της περιοχής σας, με χαμόγελα στα πρόσωπά τους αλλά & ζωηρή διάθεση & ακτινοβολούσε την έντονη επιθυμία τους για ζωή!
Χαμογέλασα & προχώρησα μέσα στο πλήθος. Στο βάθος “πήρε” το μάτι μου τον π. Γεώργιο να δίνει τις τελευταίες οδηγίες στους συνεργάτες/εθελοντές του ναού/της Ημερίδας. Ήταν η πρώτη φορά που τον έβλεπα από κοντά, μια & η επικοινωνία μας καρποφορούσε καιρό τώρα αλλά μόνο μέσω διαδικτύου μέχρι εκείνη την ημέρα. Φορτωμένος με υποχρεώσεις παρέμενε χαμογελαστός, ευδιάθετος & πρόθυμος να φτάσει στο τέλος του ταξιδιού αυτού που με τόσο κόπο & αγάπη ξεκίνησε & ακολούθησε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όλοι όσοι συμμετείχαν μοιράστηκαν πολλά σημαντικά “μυστικά” της ζωής με τους νέους & είμαι βέβαιος ότι αρκετά από όσα ειπώθηκαν αποθηκεύτηκαν στις ψυχές των παιδιών αυτών & στον κατάλληλο καιρό θα τα επεξεργαστούν, κερδίζοντας έτσι ένα σημαντικό παιχνίδι που το κερδίζεις τελικά μόνο αν δεν το παίξεις. Κι αυτό είναι τα ναρκωτικά. Γιατί στο τέλος κερδίζει πάντα η ζωή! Η 1η Ενοριακή Μαθητική Ημερίδα λοιπόν έσπειρε ... ο σπορέας Χριστός όμως θα θερίσει.

 

- Το Hip-Hop είναι εξάρτηση;
Κάθε τι που μας κρατάει προσκολλημένους στον κόσμο, όταν αυτό μας απομακρύνει από τον σκοπό της ζωής, που δεν είναι άλλος από το να γίνουμε Άγιοι (“ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΓΙΟΣ”, π. Ανδρέα Κονάνου, Εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ, 2008), θεωρείται (κακή) εξάρτηση. Η μουσική έχει δύναμη αλλά ο Θεός είναι ο παντοδύναμος. Αυτό σημαίνει ότι άλλος μπορεί να επηρρεαστεί από τη μουσική & να πιστέψει έπειτα στον Θεό & άλλος κοιτώντας απλώς στη δημιουργία Του - είτε αυτή είναι η φύση είτε ο άνθρωπος - να πιστέψει & αυτός. Χωρίς δηλαδή να επηρρεαστεί. Από μικρός πίστευα στη διαφορετικότητα που κάνει μοναδική τη Hip-Hop κουλτούρα & αυτό δε με διέψευσε. Αντιθέτως. Αρκετοί νέοι στα χρόνια μας είναι “εξαρτημένοι” από αυτή τη μουσική-κουλτούρα. Εγώ οχι πια. Εγώ τη χρησιμοποιώ για άλλο σκοπό, για μένα ιερό.


- Πες μας περισσότερα για τη μουσική που χρησιμοποιείς.
Το μαχαίρι - λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας - έχει πολλές χρήσεις. Μπορεί να σκοτώσει αλλά δε ξεχνάμε ότι με αυτό κόβουμε τον “άρτον ημών τον επιούσιον”, αλοίφουμε βούτυρο στο ψωμί μας κ.α. Έτσι κάνω & με τη μουσική. Είναι Hip-Hop αλλά HOLY HIP HOP (Ιερή Χίπ-Χοπ). Απομακρύνοντας τα “κακά” στοιχεία-επιρροές της, κρατώντας μόνο τα θετικά της (μουσική, ειλικρίνεια, ελευθερία έκφρασης κ.α.), μπορούμε να πούμε ότι συνεχίζω να κάνω ότι ξεκίνησα από το 1997 & ότι ακούω από το 1993. Hip-Hop. Σωστά? Μπορώ να διαγράψω όμως όλα τα παραπάνω & να εμπνευστώ από Τον μοναδικό Δημιουργό, την Αλήθεια, τον Συνθέτη κάθε ήχου που διαπερνάει τα αυτιά μας, Τον δωρητή της Ελευθερίας μας, τον Ιησού Χριστό! Έτσι Αυτός μπαίνει μπροστά από τη μουσική που κάνω για να μη ξεχνάμε ποτέ ότι Εκείνος είναι ο Ο ΩΝ! Εμείς έχουμε αρχή, Εκείνος όχι. Αυτός είναι το “Πρώτο Θέμα”, η μουσική είναι απλά η εφημερίδα. Με Αυτόν είναι Ιερή η Hip-Hop.


- Είναι γνωστό ότι έχεις μια ιδιαίτερα καλή σχέση με το διαδίκτυο. Ποιά είναι η εμπειρία σου και τί πρέπει κανείς να προσέχει;
-Σχέση έχω μόνο με Τον Ιησού Χριστό. Με το διαδίκτυο μιλάω γι’ αυτή τη σχέση, όπως ένας ερωτευμένος μιλάει για την αγαπημένη του. Ο Γάμος αυτής της σχέσης ολοκληρώνεται στην Εκκλησία, στη Θεία Ευχαριστία. Εκεί οι δύο γίνονται ένα, όπως & στον γάμο! Μόνο που στην Θεία Ευχαριστία δεν δίνουν & οι δύο τον εαυτό τους αλλά μόνο ο Ιησούς! “Τα Σα εκ των Σων...” - Ο (πιστός) σύντροφος εκείνη τη στιγμή προσφέρει μόνο την μετάνοιά-διάθεσή του. Κι όπως σε κάθε γάμο, το δώρο της κοινωνίας αυτής είναι το παιδί. Αυτό λοιπόν που γεννιέται/αναγεννιέται κάθε φορά που “ολοκληρώνουμε” την σχέση μας με Τον Χριστό στη Θεία Ευχαριστία, είναι ο εαυτός μας, ο οποίος γίνεται ο ίδιος το παιδί αυτό, το νέο μέλος της οικογένειας & κοινωνίας αυτής. Ένα παιδί που μετά από κάθε Θεία Ευχαριστία θα μοιάζει όλο & περισσότερο στον Πατέρα Του & στην Μητέρα Του, Τον Χριστό & την Εκκλησία Του. Η ενασχόλησή μου με το internet μου δείχνει καθημερινά, ότι ο κόσμος, ειδικά οι νέοι, νιώθουν ατελείωτη μοναξιά. Μέσα σε αυτό το απέραντο διαδίκτυο λοιπόν αναζητούν έναν πιστό σύντροφο, αυτόν που δε θα τους απογοητεύσει ποτέ, αυτόν που θα κρατάει εχεμύθεια σε όσα μοιράζονται, αυτόν που ξέρει να δίνει μόνο αγάπη. Κ Αυτός δεν είναι άλλος από Τον Ιησού! Τον Εσταυρωμένο! Γιατί αν ο τάφος Του δεν ήταν κενός τότε & η Διαθήκη Του δε θα ήταν Καινή αλλά κενή. Εύχομαι όλοι μας να κοινωνούμε-τρώμε από αυτόν τον Άρτο συχνότερα ώστε να μην πεινάσουμε ποτέ. Γιατί όπως λέει ο Κύριός μας, αυτοί που έφαγαν το μάννα που έδινε ο Πατέρας Θεός στους Ισραηλίτες για 40 χρόνια που περιπλανιώντουσαν, πέθαναν όλοι κάποτε. Αυτοί όμως που τρώνε την Σάρκα & πίνουν Το Αίμα Του, δε θα πεθάνουν ποτέ!

[ημερίδα+352.JPG]


- Ποιά είναι η εικόνα σου για την Εκκλησία σήμερα;
Η ίδια & επίκαιρη πάντα με του Αγίου Ιωάννου του Χρυστοστόμου.
“Τίποτε δεν είναι ίσο με την Εκκλησία. Μη μου λέγεις τα τείχη και τα όπλα, γιατί τα τείχη με το χρόνο παλαιώνουν, ενώ η Εκκλησία ποτέ δεν γερνά. Τα τείχη οι βάρβαροι τα γκρεμίζουν, την Εκκλησία όμως ούτε οι δαίμονες δεν την νικούν. Και ότι τα λόγια αυτά δεν είναι μεγάλη καύχηση το μαρτυρούν τα πράγματα. Πόσοι πολέμησαν την Εκκλησία και αυτοί που πολέμησαν χάθηκαν; Αυτή όμως ανέβηκε πάνω από τους ουρανούς. Τέτοιο μεγαλείο έχει η Εκκλησία. Όταν την πολεμούν, νικάει· όταν την επιβουλεύονται, θριαμβεύει· όταν την βρίζουν, γίνεται λαμπρότερη· δέχεται τραύματα και δεν πέφτει από τις πληγές· κλυδωνίζεται, αλλά δεν παθαίνει ναυάγιο· παλεύει, αλλά μένει αήττητη· αγωνίζεται, αλλά δεν νικιέται. Γιατί λοιπόν επέτρεψε τον πόλεμο; Για να δείξει πιο λαμπρό το τρόπαιο.”

[ημερίδα+353.JPG]

- Γιατί νομίζεις ότι οι νέοι αμφισβητούν την Εκκλησία;
-Γιατί νομίζετε επέτρεψε ο Θεός να υπάρχει ο διάβολος? Δεν μπορούσαν οι Άγγελοί Του να τον εξοντώσουν μια για πάντα; Ο Θεός όμως για να θριαμβεύσει πάλι & να γίνουν γνωστά τα έργα Του, επέτρεψε να υπάρχει το κακό ώστε ακόμα & μέσα από την ελευθερία του ανθρώπου να επιλέξει την τρομερή αυτή οδό, να υπάρχει πάντα η επιστροφή στην μοναδική Οδό που είναι ο Ίδιος, όπως μας λέει στο ευαγγέλιο του Ιωάννη, 11:25-26.

- Ποιό είναι το αγαπημένο σου χωρίο από την Αγία Γραφή;
-Αυτό που δεν χωράει σε ένα μόνο εδάφιο αλλά ούτε σε όλα τα βιβλία του κόσμου (όπως αναφέρει & ο ευαγγελιστής Ιωάννης). Ο Ιησούς ο Χριστός!

- Τί σε συγκινεί και τί σε απωθεί περισσότερο στο χώρο της Εκκλησίας;
Με συγκινούν τα πάντα σε αυτήν την Ουράνια Βασιλεία επι της γης! Με απωθεί ότι δεν είναι ανήκει στο χώρο της αλλά έχει τον τίτλο της. Η Εκκλησία είναι μια όπως ένας είναι & ο Χριστός!

- Ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης αυτής. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία με την ευλογία και την χάρι του Θεού.
-Αμην. Ας κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να αντικρύσουμε το Φως αυτό τις μέρες που διανύουμε για να είμαστε παρόντες στα Θεοφάνειά Του & να ζήσουμε μέχρι τότε με ταπεινοφροσύνη & υπακοή, όπως ακριβώς έζησε ο Κύριός μας μέχρι την Βάπτισή Του...
 




2 σχόλια:

JAMSTER [Σεραφείμ] είπε...

Σας ευχαριστω πολυ για την ευκαιρια αυτη. Ευχομαι στον π. Γεωργιο κ στην Ενορια του (Αγιου Κωνσταντινου & Ελενης) καθε ευλογια. Κ ευχομαι να συνεχισει ο θεσμος της Ενοριακης Μαθητικης Ημεριδας, με την ιδια θερμη που βιωσα το 2009, κ θεματα οπως ηταν η εξαρτηση και η ελευθερια..

JAMSTER [Σεραφείμ]
• http://JAMSTER07.wordpress.com
• http://myspace.com/JAMSTER07
• http://facebook.com/JAMSTER07
• http://twitter.com/JAMSTER07
• http://vimeo.com/JAMSTER07gr
• http://youtube.com/JAMSTER07gr
• http://facebook.com/JAMSTERSeraphim

Αγγελική είπε...

Μου άρεσαν πολύ τα θετικά σχόλιά σου για την ημερίδα, Σεραφείμ (σε αποκάλεσα με αυτό το όνομα γιατί αυτό είναι το βαφτιστικό σου όπως καταλαβαίνω), μα νομίζω ότι λανθάνεις στο σημείο με τα παιδιά του κοινού. Εγώ πολύ καλά παρατήρησα ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών αδιαφορούσε για την ομιλία. Όλα ανυπομονούσαν να τελειώσει η "συγκέντρωση", την οποία (πιθανόν) βρήκαν βαρετή ή άσκοποη. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το ότι έχαναν το μάθημα του σχολείου και δεν έδιναν καμία ή την πρέπουσα σημασία στους ομιλούντες. Και είμαι σίγουρη πως η αδιαφορία τους δεν ωφειλόταν στο ότι η ημερίδα διοργανώθηκε από την εκκλησία, γιατί θα την έδειχναν και οπουδήποτε αλλού, δυστυχώς...