Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ποιά είναι η θέση της Εκκλησίας για τους εξορκισμούς;




Εξορκισμοί είναι ευχές της Εκκλησίας με επίκληση του Αγίου Πνεύματος, ώστε να εκδιωχθούν δαιμονικές ενέργειες, που ενυπάρχουν ενδεχομένως μέσα στον άνθρωπο. Δεν πρέπει να διαβάζονται ανεύθυνα και χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό λόγο. Πρέπει να γίνει με διάκριση η σωστή πνευματική διάγνωση, αν όντως πρόκειται για δαιμόνιο
ή για κάποιο άλλο πρόβλημα. Για παράδειγμα είναι εγκληματικό να διαβάζονται εξορκισμοί σε ψυχιατρικά ασθενή άνθρωπο. Οι εξορκισμοί δεν έχουν αποτέλεσμα ανάλογα με την αξιότητα αυτού που τους διαβάζει αλλά είναι το Πνεύμα του Θεού, που ενεργεί, ακόμα και μέσω αναξίων ιερέων. Φυσικά, δε διαβάζουν τους εξορκισμούς σε καμία περίπτωση λαϊκοί. Είναι μεγάλο λάθος να διαβάζονται πολλές φορές, μάλιστα σε καθημερινή βάση εξορκισμοί ή ευχές του αγίου Κυπριανού για μάγεια και παρόμοια πράγματα από λαϊκούς. Ο ιερέας θα κρίνει αν χρειάζεται και ποιές ευχές θα αναγνωστούν. Εξορκισμούς έκανε και ο Χριστός, καθώς στα ευαγγέλια υπάρχουν αρκετές θεραπείες δαιμονιζομένων από τον Χριστό. Την εξουσία αυτή έδωσε και στους μαθητές του. Προϋποθέσεις εκδίωξης των δαιμονίων είναι σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου η προσευχή και η νηστεία. Πώς μπορεί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο και να δαιμονιστεί ένας άνθρωπος; Θα πρέπει σύμφωνα με το μακαριστό γέροντα Παΐσιο ο άνθρωπος να έχει δώσει δικαιώματα στο διάβολο. Μερικοί τρόποι που μπορεί να συμβεί αυτό είναι η άρνηση του Βαπτίσματος, η συμμετοχή σε σατανιστικές λατρείες και τελετές, η επίκληση των δαιμονίων αλλά και η υπερηφάνεια. Σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος που βρίσκεται υπό την επήρεια δαιμόνων δεν πρέπει να αποκλείεται από την οικογένεια και το κοινωνικό του περιβάλλον. Είναι ένας άνθρωπος πνευματικά ασθενής, οφείλουμε να προσευχόμαστε γι' αυτόν, να τον αγαπάμε και να τον φροντίζουμε. Χρειάζεται πάντως μεγάλη προσοχή, καθώς η μεγάλη προβολή του σατανισμού στις μέρες μας μέσα από ταινίες, βιβλία αλλά και το ίντερνετ κινεί την περιέργεια των νέων για να ασχοληθούν με πράγματα επικίνδυνα και καταστροφικά τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή.
Εκτός, όμως, από τους εξορκισμούς που αναφερθήκαμε παραπάνω υπάρχουν και οι εξορκισμοί, που διαβάζονται στην ακολουθία της Κατήχησης, πριν τα μυστήρια του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος. Πρόκειται για πολύ σημαντικές ευχές, με τις οποίες εκδιώκονται και φυγαδεύονται λανθάνουσες δαιμονικές ενέργειες, με την επίκληση του ονόματος του Χριστού. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε ότι τα δαιμόνια φρίσσουν και τρέμουν μπροστά στη δύναμη του ονόματος του Χριστού και, κυρίως, του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού Του. Έτσι, ένας άνθρωπος που ενδύεται τον Χριστό στο Βάπτισμα, σφραγίζεται με τη Δωρεά του Αγίου Πνεύματος στο Χρίσμα και αίρει τον σταυρό του ακολουθώντας τον Χριστό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ποτέ από τέτοιες ενέργειες. Αν πάλι από ανθρώπινο λάθος έχει εμπλακεί σε διαδικασίες επικίνδυνες αρκεί να ζητήσει τη βοήθεια του Θεού και της Εκκλησίας, ώστε με την άνωθεν ιατρική δύναμη να γιατρευτεί και να ζει μέσα του ο Χριστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: