Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός


Θεραπεύουν τη βουλιμία ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο



Θεραπεύουν τη βουλιμία ενεργοποιώντας τον εγκέφαλοΜια νέα θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές μπορεί να αποδειχθεί επαναστατική για τους ασθενείς με βουλιμία και ανορεξία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Με τη βοήθεια ειδικού μαγνήτη, ενεργοποίησαν τον αυτοέλεγχο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εξαφανιστούν για έναν ολόκληρο χρόνο.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν καταφέρει να δουν αποτελέσματα από συμβατικές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία, ενώ αρκετοί από αυτούς είχαν νοσηλευτεί για πολλά χρόνια.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά δηλώνουν πως η νέα θεραπεία –η οποία εφαρμόζεται ήδη για την καταπολέμηση της κατάθλιψης– μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο όπλο στη μάχη κατά της ανορεξίας και της βουλιμίας.
Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες, καθώς ένας στους πέντε ασθενείς με ανορεξία χάνει τη ζωή του λόγω σοβαρών επιπλοκών στην υγεία.
Η νέα θεραπεία ονομάζεται επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (rTMS) και χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου.
Πέραν των συμπτωμάτων ανορεξίας ή βουλιμίας, η θεραπεία περιόρισε και άλλες παθήσεις όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βελτιώνοντας τη λειτουργία στις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τον αυτοέλεγχο η θεραπεία γίνεται πιο αποτελεσματική και η ζωή των ασθενών βελτιώνεται σημαντικά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Κοινότητας Νευροεπιστημών στο Σαν Ντιέγκο πριν από λίγες ημέρες.
 Πηγή:  onmed.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: