Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ορθόδοξη πίστη


Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Υπεράνω όλων η αγάπη!


προφύριος
Να τούς αγαπάτε και να τους συμπονάτε όλους. «Και είτε πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη•
υμείς δε εστε μέλη Χριστού και μέλη εκ μέρους» (Α’ Κορ. 12, 26-27). Αυτό είναι Εκκλησία• εγώ, εσύ, αυτός, ο άλλος να αισθανόμαστε ότι είμαστε μέλη Χριστού, ότι είμαστε ένα. Η φιλαυτία είναι εγωισμός. Να μήζητάμε, «εγώ να σταθώ, εγώ να πάω στον Παράδεισο», αλλά να νιώθομε για όλους αυτή την αγάπη. Καταλάβατε; Αυτό είναι ταπείνωση.
Έτσι, αν ζούμε ενωμένοι, θα είμαστε μακάριοι, θα ζούμε στον Παράδεισο. Ο κάθε διπλανός μας, ο κάθε πλησίον μας είναι «σαρξ εκ της σαρκός μας» (Πρβλ.Εφ. 5, 30). Μπορώ ν’ αδιαφορήσω γι’ αυτόν, μπορώ να τον πικράνω, μπορώ να τον μισήσω; Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο τής Εκκλησίας μας. Να γίνομε όλοι ένα εν Θεώ. Αν αυτό κάνομε, γινόμαστε δικοί Του. Τίποτα καλύτερο δέν υπάρχει απ’ αυτή τήν ενότητα. Αυτό είναι η Εκκλησία. Αυτό είναι η Ορθοδοξία. Αυτό είναι ο Παράδεισος.
Ας διαβάσομε απ’ τον Ευαγγελιστή Ιωάννη τήν Αρχιερατική Προσευχή. Προσέξτε τους στίχους: «ίνα ώσιν εν, καθώς ημείς… ίνα πάντες έν ώσι, καθώς συ, Πάτερ, εν εμοί καγώ εν σοι… ίνα ώσιν εν, καθώς ημείς έν εσμέν… ίνα ώσι τετελειωμένοι εις εν… ίνα όπου ειμί εγώ κακείνοι ώσι μετ’ εμού».
Υπεράνω όλων η αγάπη. Εκείνο που πρέπει να μάς απασχολεί, παιδιά μου, είναι η αγάπη για τόν άλλο, η ψυχή του. Ο,τι κάνομε, προσευχή, συμβουλή,υπόδειξη, να το κάνομε με αγάπη. Χωρίς τήν αγάπη η προσευχή δέν ωφελεί, ησυμβουλή πληγώνει, η υπόδειξη βλάπτει και καταστρέφει τόν άλλον, που αισθάνεται αν τον αγαπάμε η δεν τον αγαπάμε και αντιδρά αναλόγως.
Από το «Βίος και Λόγοι»,
εκδ. Ιερά Μονή Χρυσοπηγής,
Χανιά-Κρήτης 2004.


Δεν υπάρχουν σχόλια: