Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Εθνικά

Κονίτσης Ανδρέας: «Το Ελληνικό κράτος έχει το Βορειοηπειρωτικό στα αζήτητα»
Την προσεχή Κυριακή 17 Μαΐου, 101 χρόνια μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, διοργανώνεται εκδήλωση για τον αγώνα των Βορειοηπειρωτών.
Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.Ανδρέας.
Ο Σεβασμιώτατος σε εγκύκλιό του για το ζήτημα είναι
καυστικός αφήνοντας αιχμές στην Κυβέρνηση για τη στάση που κρατά στο θέμα. Συγκεκριμένα αναφέρει:
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 180η
ΘΕΜΑ: Αυτονομιακός Αγώνας Βορείου Ηπείρου - 101 χρόνια μετά (1914-2015).
Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
-Α-
Όταν στις 17 Μαΐου 1914 υπογραφόταν το «Πρωτόκολλον της Κερκύρας», που οπωσδήποτε επικύρωνε τον Αυτονομιακό Αγώνα των Βορειοηπειρωτών (17 Φεβρουαρίου 1914), κανείς δεν μπορούσε να φανταστή, ότι αυτό το ανελεύθερο καθεστώς της Αλβανίας θα έφθανε και θα ξεπερνούσε τα εκατό χρόνια.
Βέβαια, μόνο οι Χειμαρριώτες δεν αναγνώρισαν το «Πρωτόκολλο της Κερκύρας», γιατί σύνθημά τους είχαν την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα. Τελικά, οι Χειμαρριώτες έχασαν και την εθνικότητά τους, το 1946, όταν αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Κι’ όχι μόνοι οι Χειμαρριώτες, αλλά και όλοι οι Βορειοηπειρώτες έχασαν τα πάντα, κυρίως δε την ορθόδοξη χριστιανική πίστη τους, όταν τον Νοέμβριο 1967 η Αλβανία ανακηρύχθηκε επίσημα σαν το πρώτο άθεο κράτος στον κόσμο.
-Β-
Καί σήμερα, όμως, παρ’ ότι κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς και γκρεμίστηκαν τα απαίσια ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, που έζωναν απ’ άκρη σ’ άκρη όλη την Χώρα, τα πράγματα, μέσα, ελάχιστα έχουν βελτιωθή. Γιατί απ’ τη μια μεριά υπάρχει ο μισελληνισμός των Αλβανών, που προβαίνει σε συχνές εκδηλώσεις κατατρομοκρατήσεως των Βορειοηπειρωτών, ενώ απ’ την άλλη βλέπουμε την απόλυτη αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας. Αν δε δεν είχε γίνει ο τιτάνιος αγώνας του μεγάλου Προκατόχου μου, Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, το Βορειοηπειρωτικό θα ήταν ακόμη θαμμένο στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας. Μπορεί να δείχνουμε ενδιαφέρον για ξένους λαούς, που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή κ.α., το κράτος μας, όμως, το Βορειοηπειρωτικό το έχει στα «αζήτητα»...
-Γ-
Αλλά εμείς, δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να συμβιβασθούμε με την κυβερνητική αδιαφορία, κι’ ούτε να αρνηθούμε τον αγώνα του Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ για τα δίκαια και τα δικαιώματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Αντίθετα, παλεύουμε με απολύτως νόμιμα μέσα, ώστε οι αδελφοί μας να μη νοιώθουν ξεχασμένοι και - το χειρότερο - προδομένοι από την Μητέρα Πατρίδα. Η Σ.Φ.Ε.Β.Α. με τις συχνές επισκέψεις των μελών της, συμμετέχει ενεργά στις γιορτές, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις των εκεί Ελλήνων, ενώ ακούει και μας μεταφέρει τις δυσκολίες και τα ποικίλα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών, που δεν είναι και λίγα. Αγωνιζόμαστε για τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., και - για να παραλείψουμε άλλα - και για την περισυλλογή των οστών των ηρώων Ελλήνων αξιωματικών και Οπλιτών, που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, πολεμώντας τον (τότε) Ιταλικό Φασισμό.
-Δ-
Η ακριτική Μητρόπολή μας συμμετέχει ολόψυχα στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών, αθόρυβα αλλά δυναμικά. Έτσι, λοιπόν, και φέτος θα πραγματοποιηθή, Θεού θέλοντος, η καθιερωμένη εκδήλωση στο ηρωικό Δελβινάκι, την Κυριακή, 17η Μαΐου 2015. Το πρωΐ θα τελεσθή αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο των πρωτεργατών και των πεσόντων στον Αυτονομιακό Αγώνα. Κατόπιν θα ψαλή τρισάγιο επί του τάφου του Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μετά δε θα επακολουθήση η σχετική ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΟΥ, ενώ η όλη εκδήλωση θα κλείση με την ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώο της κωμοπόλεως, όπου, μετά το τρισάγιο υπέρ των κατά καιρούς πεσόντων, θα κατατεθή από τον Μητροπολίτη στέφανος, θα ψαλή ο Εθνικός Ύμνος και θα αναγνωσθή προς έγκριση το Ψήφισμα.
Η παρουσία όλων είναι απολύτως απαραίτητη. Θα σας περιμένω όλους.
Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ Αναστάντι
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: