Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Αμερικανικό αφιέρωμα στα Μετέωρα

Μετέωρα, εκεί όπου οι μοναχοί προσεύχονται στα σύννεφα


upl557987a8d70efΑμερικανός δημοσιογράφος αποθεώνει τα Μετέωρα, αυτό σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο με τον Θεό.
Διαβάστε τι γράφει:
upl5579874bb6ec5Κάντε μια διαδρομή τεσσάρων ωρών βόρεια της Αθήνας προς την περιοχή της Θεσσαλίας και θα συναντήσετε μερικές δεκάδες βράχων να υψώνονται μέχρι τα σύννεφα.
Για σχεδόν 1.000 χρόνια, οι πνευματικοί αναζητητές και μοναχοί προσπάθησαν να συνδέσουν τη ζωή τους με τον Θεό μέσα από την αναρρίχηση αυτών των 400 μέτρων ύψους βράχων από πέτρα.
Αυτά είναι τα Μετέωρα. Στα ελληνικά, η λέξη σημαίνει (χοντρικά) στον αέρα. Είναι μια ετυμολογικά συγγενείς λέξη με την αγγλική λέξη, μετέωρο. Και τα Μετέωρα φαίνεται να κρέμονται στον ουρανό. Τα σύννεφα συχνά γεμίζουν την κοιλάδα του ποταμού Πηνειού και οι άκρες των βουνών μοιάζουν να επιπλέουν πάνω από την ομίχλη, όπως τα πλοία στο λιμάνι.
upl5579876e13fb9
Κάποια στιγμή μεταξύ του 9ου και 11ου αιώνα, χριστιανοί ασκητές και κληρικοί άρχισαν να μαζεύονται εδώ. Ζούσαν σε σπηλιές στις πλευρές των βράχων. Τον 12ο αιώνα, μια ομάδα έχτισε μια εκκλησία στη βάση ενός από τους σχηματισμούς.Στέκονται ακόμα, και το 1988 κέρδισαν την αναγνώριση των Μετεώρων ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Υπάρχουν έξι ακόμα ενεργά μοναστήρια βουνοκορφή στα Μετέωρα. Ένα από αυτά, η ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, επίσης γνωστό ως η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έχει διακριθεί ως το παλαιότερο, το μεγαλύτερο και το υψηλότερο από τους ιερούς τόπους σε αυτό το ομιχλώδες ονειρεμένο τοπίο.
upl5579877fc95a8Οι μονές των Μετεώρων περιλαμβάνουν επίσης πλούσιες συλλογές βυζαντινών θησαυρών, περίτεχνους ξύλινους σταυρούς και θρησκευτικές εικόνες (Βαρλαάμ, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά).
Για την κατασκευή αυτών των μοναστηριών στο 14ο, 15ο, και 16ο αιώνα, οι μοναχοί χρησιμοποίησαν ένα σύστημα ανέλκυσης με σκοινιά, δίχτυα, καλάθια και τροχαλίες. Με αυτό τον τρόπο ανέβαζαν τις προμήθειες και τους εαυτούς τους, με τα χέρια.upl5579879274d3bΥπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο σχετικά με το τι έλεγαν οι μοναχοί σε περίεργους επισκέπτες που φοβούνταν να ανέβουν με το καλάθι:
«Πόσο συχνά αντικαθιστάτε τα σχοινιά;» ρωτούσε ο επισκέπτης.
«Κάθε φορά που σπάνε» απαντούσε ο μοναχός.
Η διαδικασία με την οποία δημιουργήθηκαν οι βράχοι στα Μετέωρα δεν είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά οι επιστήμονες χρονολογούν τη δημιουργία αυτών των περίεργων σχηματισμών σε 60 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Οι άνθρωποι άρχισαν να κατοικούν σε αυτό το χώρο ίσως και 50.000 χρόνια πριν.
Δεκάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι πνευματικοί άνθρωποι επιστρέφουν σε αυτό το μυστηριώδες μέρος για να αναζητήσουν το πρόσωπο του Θεού. Σήμερα, οι τουρίστες έρχονται για να πάρουν μια γεύση από αυτό το θολό παρελθόν.upl5579879d8e3bf
upl557987a8d70efΠηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: