Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΙΒΩΤΟΣ"

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «Η ΚΙΒΩΤΟΣ»


ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

 

Στην σημερινή κοινωνία το βιβλίο, που άλλοτε είχε σπουδαιότατη θέση στη ζωή των ανθρώπων, παραχωρεί τη θέση του στην τηλεόραση, σε κουτσομπολίστικες εκπομπές και τον κίτρινο τύπο, σε reality  και λοιπά προϊόντα κακής ποιότητας πολιτισμού. Στην κοινωνική και πολιτισμική αυτή λοιπόν συγκυρία έχουμε ευθύνη να τονίσουμε την αξία, τη σημασία και τη σπουδαιότητα του βιβλίου για τον καθένα μας προσωπικά αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Γιατί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο αυτό, μπορούμε να τον κάνουμε καλύτερο και, μάλιστα, έχουμε ευθύνη να το πράξουμε.

            Για να το καταφέρουμε όμως αυτό δεν αρκούν ωραία λόγια και θεωρίες. Χρειάζεται αγώνας και γόνιμος προβληματισμός. Τον προβληματισμό αυτό όμως δεν τον γεννούν όσα κακής ποιότητας πολιτισμικά προϊόντα περιγράψαμε παραπάνω αλλά πρώτα και κύρια το διάβασμα και το βιβλίο.

            Στην κοινωνία των dvd, των playstation και της αδιαφορίας αντιπροβάλλουμε με ταπείνωση και αγάπη το καλό βιβλίο. Προς τούτη την κατεύθυνση βρίσκεται και η δική μας συνεισφορά. Όταν έγινε τα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης ο κατακλυσμός, ο Νώε και η οικογένειά του σώθηκαν χάρη στην Κιβωτό. Στον σημερινό κατακλυσμό που περιγράψαμε παραπάνω δημιουργήσαμε και εμείς το δικό μας πλεούμενο, μία δική μας Κιβωτό, το βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεώς μας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Τσαλδάρη, για να διαφυλάξουμε μέσα σε αυτήν το καλό και ποιοτικό βιβλίο. Το βιβλιοπωλείο μας είναι καρπός της ποιμαντικής αγωνίας και μέριμνας της τοπικής μας Εκκλησίας και, ιδιαίτερα, του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας κυρίου κυρίου Βαρνάβα για να χαρίσουμε ομορφιά μέσα από τα βιβλία και ας μην ξεχνάμε τη ρήση του κορυφαίου της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας Ντοστογέφσκυ ότι η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Η προσπάθεια μας έχει τους εξής σαφείς προσανατολισμούς:

            α.        Να καλύψουμε τις πλέον απαιτητικές αναζητήσεις των βιβλιοφίλων της περιοχής μας με την απ’ευθείας συνεργασία με εκδοτικούς οίκους από όλη την Ελλάδα. 

            β.         Να δώσουμε έμφαση στην ομορφιά, στην ποιότητα, στην αισθητική, καθώς το μόνο πράγμα που δεν έχει θέση στο χώρο μας είναι η κακογουστιά.

Παιδιά και γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ιερείς, κατηχητές και κατηχήτριες μπορούν να βρουν στο βιβλιοπωλείο μας ό,τι καλύτερο. Στόχος μας δεν είναι οι πωλήσεις ούτε λογική μας το best seller. Για αυτό τα βιβλία μας τα διαλέγουμε κυριολεκτικά ένα ένα, χωρίς αυτό να εγκρύπτει μέσα του λογοκρισία. Μοναδικό μας κριτήριο είναι η ποιότητα. Αν μπει κάποιος στην Κιβωτό και διαλέξει ένα οποιοδήποτε βιβλίο με κλειστά μάτια είναι σίγουρο ότι θα κρατάει στα χέρια του ένα καλό βιβλίο.

            Στις χιλιάδες τίτλων βιβλίων που εκθέτουμε στο κατάστημά μας υπάρχουν βιβλία παιδικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, ποίηση, φιλοσοφία, ψυχολογία, εκκλησιαστικά, θεολογικά και πολλά άλλα. Βασική μέριμνά μας, ωστόσο είναι το παιδικό βιβλίο λόγω της αγάπης μας για τα παιδιά αλλά και της ελπίδας μας ότι τα παιδιά μπορούν να μας χαρίσουν έναν καλύτερο κόσμο. Στα δικά τους χέρια βρίσκεται το μέλλον του έθνους μας, της κοινωνίας μας, του κόσμου ολόκληρου. Τα παιδιά ονειρεύονται και το βιβλίο τα βοηθά να ονειρευτούν και να ταξιδέψουν. Τα βιβλία ανοίγουν το νου και την καρδιά μας να δει νέους ορίζοντες, να ονειρευτεί την πιο όμορφη θάλασσα, που σύμφωνα με τον ποιητή Ναζίμ Κιχμέτ, είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

            Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι το καλύτερο δώρο είναι πάντα ένα βιβλίο. Με την ευκαιρία και των εορτών που πλησιάζουν ας δωρίσουμε και εμείς χαρά και προβληματισμό μέσα από ένα βιβλίο. Ο δικός μας Άγιος Βασίλης από την Καισαρεία, ένας από τους τρεις ιεράρχες μας οδηγεί προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως τραγουδάμε και στα κάλαντα:

Βαστά εικόνα και χαρτί...

Χαρτί και καλαμάρι...

Πόσο αγαπούσε το διάβασμα και τα βιβλία; Άλλωστε και ο ίδιος του ήταν σπουδαιότατος συγγραφέας. Ας αγαπήσουμε και εμείς το βιβλίο και να βοηθήσουμε και τους άλλους να το αγαπήσουν δωρίζοντάς το. Δώρο διαχρονικό, ωφέλιμο και παντοτινό. Πόσες φορές δεν διαβάζουμε με συγκίνηση ευχές και αφιερώσεις στις πρώτες σελίδες των βιβλίων πολλά χρόνια πριν, που μας κάνουν να δακρύσουμε από νοσταλγία; Προτιμάμε ένα δώρο εφήμερο ή ένα δώρο αναλλοίωτης αξίας στο χρόνο; Ας στηρίξουμε το καλό και ποιοτικό βιβλίο, ας βοηθήσουμε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το διάβασμα.

            Σας προσκαλούμε λοιπόν όλους και σας περιμένουμε με χαρά, να ταξιδέψουμε μαζί, να ονειρευτούμε, να γνωρίσουμε τον κόσμο μέσα από τον μαγικό κόσμο του βιβλίου.  Τέλος, οι υποδείξεις και παρατηρήσεις σας θα είναι για εμάς εξαιρετικά ωφέλιμες, για να μπορούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι.

 

Το βιβλιοπωλείο «Κιβωτός» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Π. Τσαλδάρη και Α. Παπανδρέου 25 στη Νεάπολη, στο ισόγειο του ομώνυμου πνευματικού κέντρου.

 Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθύνεστε στους υπεύθυνους του βιβλιοπωλείου: π. Γεώργιο Οικονόμου, κ. Γεώργιο Χατζάκη και κ. Γεώργιο Σαρησάββα.

 Τηλ.:              2310540222

Φαξ:              2310540221

e-mail:            kivotos.vivliou@gmail.com

 Παραγγελίες: τηλεφωνικά (2310540222), με φαξ (2310540221), με e-mail (kivotos.vivliou@gmail.com) και ταχυδρομικά (Βιβλιοπωλείο «Κιβωτός», Α.Παπανδρέου 25, 56728, Νεάπολη, Θεσσαλονίκη). Δυνατότητα παραλαβής από το κατάστημά μας ή αποστολής στο χώρο σας.

 Ωράριο καταστήματος:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο      8:30-14:30

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή      8:30-14:00 και 17:00-20:30

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: