Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Πολιτισμός - Ιστορία

Η πρώτη παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ: ”Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο” (video)


kastelorizo2


Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) με το ντοκιμαντέρ Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο, που
υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ TV και την ΕΡΤ, πραγματοποιεί μια αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, το 1948.
Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών. Στο νοερό αυτό ταξίδι σε Αντίφελο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα, Καστελλόριζο, οι μαρτυρίες των κατοίκων πρωταγωνιστούν, καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του.
Η τελευταία αυτή παραγωγή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. βασίζεται στο ημερολόγιο “Ιστορίες του Kαστελλορίζου” της Χριστίνας Ευστρατιάδου, γερόντισσας Καστελλοριζιάς, στο βιβλίο “Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο 1890-1948” των Νικολάου Γ. Παπαναστασίου και Νικολάου Κ. Βογιατζή, αλλά και σε πλούσιο αρχειακό υλικό του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και της ΕΡΤ.

Η πρώτη παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015  και ώρα 19:30, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο Στην άκρη του Αιγαίου:Καστελλόριζο/1890-1948 των Ν. Γ. Παπαναστασίου και Ν. Κ. Βογιατζή. Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί και η ομώνυμη εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη με υδατογραφίες του Καστελλορίζου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: