Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ψάρι ψητό µε σάλτσα ωµής ντομάτας

Συνταγή ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ιδανικό για επίσημο κάλεσμα, θα εντυπωσιάσει με τη φινετσάτη νοστιμιά του. Κι εμείς δεν θα έχουμε κάνει πάνω από 30 λεπτά για να το φτιάξουμε.

Υλικά
6 µεγάλες φέτες (ή φιλέτα) ψαριού της αρεσκείας µας, φρέσκα ή κτψ
ελαιόλαδο (για το άλειµµα)
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντοµάτας
2 µεγάλες ώριµες ντοµάτες, χοντροκοµµένες
1/2 μικρή σκελίδα σκόρδου (αν θέλουµε)
5 – 6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ή 15 φυλλαράκια «κανονικού» βασιλικού (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος)
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Μερίδες 6
Προετοιμασία 20΄ Ψήσιμο 10΄
ΔιαδικασίαΣάλτσα ντοµάτας: Σε ένα µούλτι πολτοποιούµε τις ντοµάτες µε το σκόρδο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σουρώνουµε τον πολτό σε ψιλό συρµάτινο σουρωτήρι, για να αποµακρύνουµε σπόρια, φλούδες και φυλλαράκια. Προσθέτουµε το λάδι και ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι για να αναµειχθούν κάπως τα υλικά, χωρίς να οµογενοποιηθούν. Κρατάµε τη σάλτσα κατά µέρος.

Ψάρι
Προθερµαίνουµε το γκριλ του φούρνου. Λαδώνουµε τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούµε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Σε χαµηλότερη θέση βάζουµε ένα ταψί µε λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα υγρά και να µη λερώσουν το φούρνο. Λαδώνουµε και αλατοπιπερώνουµε τις φέτες ψαριού, τις βάζουµε στη σχάρα και ψήνουµε για περίπου 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή µέχρι να ψηθούν. Σερβίρουµε τις φέτες ψαριού και περιχύνουµε µε όση σάλτσα ντοµάτας θέλουµε. Συνοδεύουµε µε βλίτα ή άλλα βραστά χορταρικά της εποχής.
Στα ποτήρια μας Μια Σαντορίνη ευγενικά βαρελάτη.


Πηγή:  .gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: