Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος


          "Ελάτε να σταθούμε όλοι μαζί"

dis2014
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την συμπλήρωση της ετησίας θητείας αυτής εις την διοίκηση της Εκκλησίας, ήτοι από της 1ης Σεπτεμβρίου 2013 έως της 31ης Αυγούστου 2014, απευθύνεται φιλοστόργως προς τον ορθόδοξο χριστιανικό Λαό με το παρόν Μήνυμα αυτής, για μια επικοινωνία εν ονόματι του Σωτήρος Ιησού Χριστού, μεταξύ των πνευματικών πατέρων και του ευσεβούς και πιστού πληρώματος αυτής.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και οι δώδεκα Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται, ως τακτικά μέλη αυτής της ληγούσης συνοδικής περιόδου, και οι συνεργοί μας, απευθυνόμεθα προς όλους σας, αδιακρίτως, και σας προσφωνούμε με τον χαιρετισμό του Αποστόλου Παύλου:
«Αδελφοί, Χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε, και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ ὑμῶν» (Β´ Κορ. 13, 11).
Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι οι καιροί στους οποίους ζούμε είναι δύσκολοι, είναι επικίνδυνοι και ενίοτε δυσβάστακτοι. Η αβεβαιότης, η αστάθεια και ο φόβος παρατηρούνται σχεδόν παντού.
Ειδικώτερα στο δικό μας τόπο, στην πολυδοκιμασμένη Πατρίδα μας, το γεγονός μιας ανυπολόγιστης οικονομικής κρίσεως, έχει οδηγήσει πλείστους αδελφούς μας και συμπατριώτες μας στην απόγνωση και στην πτωχεία.
Όμως πιστεύομε, ότι «πιστός ο Θεός, ος ουκ εάσει ημάς πειρασθήναι υπέρ ο δυνάμεθα» (Α´ Κορ. 10, 13).
Η υπομονή, οι αντοχές μας, ο δυναμισμός της φυλής μας και οι προβλέψεις, θα μας οδηγήσουν και πάλιν σε καλύτερες ημέρες.
Οι παλαιές απο-λαύσεις δεν πρόκειται να ξανάρθουν. Και ούτε τις χρειαζόμεθα. Ελπίζομε σε μια ελληνική κοινωνία και οικονομία με τα γνωρίσματα της δικαίας κατανομής του πλούτου και της εργασίας για όλους.
Το πιστεύομε, το ελπίζομε και το ευχόμεθα, αδελφοί. Η ορθόδοξη Εκκλησία μας θα συνεχίση να συμπαρίσταται και να φροντίζη για όλους, όπως το πράττει χρόνια τώρα.
Αγαπητοί μας αδελφοί και πνευματικά παιδιά μας,
Σας βεβαιώνομε, ότι, εν ονόματι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εμείς οι πνευματικοί ποιμένες και οι συνεργοί μας ιερείς, παρά την ανθρώπινη αδυναμία μας, προσευχόμεθα, μεριμνούμε και ενεργούμε για όλους σας, για τα παιδιά σας, για τους υπερήλικες αδελφούς μας και για όλους όσοι δοκιμάζονται στη ζωή. Κύριος στόχος μας η εν Χριστώ Ιησού σωτηρία του καθενός μας και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μια ευλογημένη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Όμως, όπως γνωρίζετε, εφθάσαμε σήμερα σε μια παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κράτη, λαοί και άτακτα ανθρώπινα σύνολα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.
Πρωτοφανή κακουργήματα και απηνείς διωγμοί κατά των Χριστιανών και εμφανώς κατά των Ορθοδόξων. Η κυριαρχία του αντιδίκου διαβόλου ταράσσει κάθε ανθρώπινη συνείδηση.
Οι μεγάλες κρατικές και κρατερές άλλοτε δυνάμεις και χώρες της Ευρώπης παρακολουθούν έκπληκτες τα όσα εγκλήματα γίνονται, ενώ είναι ένοχες οι ηγεσίες τους, ενώ είναι συνυπεύθυνες, αφού έδιωξαν τον άρχοντα της ειρήνης και της αγάπης Ιησού Χριστό από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αδελφοί μας εν Χριστώ Ιησού,

Η Ελλάδα μας ανήκει στις μικρές χώρες της Ευρώπης. Αλλά κρατεί στους κώδικες της ιστορίας μια μεγάλη και αξιοζήλευτη δημιουργία πολιτισμού. Η δε γεωγραφική της θέση είναι αξιοζήλευτη.
Το μέγιστο φρούριο και προνόμιο αυτής είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία μας. Ο ελληνορθόδοξος βυζαντινός πολιτισμός με τόσα χρόνια βίου είναι ο μακροβιότερος από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.
Αυτόν τον πολιτισμό κρατάμε και συνεχίζομε εμείς οι Ελληνορθόδοξοι.
Γι αὐτούς τους λόγους σας παρακαλούμε και σας προτρέπομε. Ελάτε να σταθούμε όλοι μαζύ, ενωμένοι και δυνατοί, με κύριο φιλάνθρωπο οπλισμό μας την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη των Πατέρων μας και με όλο τον πλούτο του εθνικού μας βίου.
Με κύρια μέσα την εθνική μας ενότητα, την εργατικότητά μας, την τιμιότητά μας και την ειρήνη με τους γείτονές μας λαούς. Η Εκκλησία είναι η ακένωτη δεξαμενή της αγάπης, της ελπίδος και της δημιουργικότητος. 
Αδελφοί σας απευθύνομε και πάλι τις καλύτερες και εγκάρδιες πατρικές ευχές για μια ευλογημένη κατά Χριστόν ζωή και την εκπλήρωση της επιθυμίας όλων μας για καλύτερες ημέρες. Χαίρετε και υγιαίνετε.
Μετά πατρικών ευχών
† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ
† Ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος
† Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος
† Ο Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Τίτος
† Ο Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος
† Ο Μηθύμνης Χρυσόστομος
† Ο Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιακωβος
† Ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος
† Ο Παροναξίας Καλλίνικος
† Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας
† Ο Ζακύνθου Διονύσιος
† Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος
Ο Αρχιγραμματεύς
† Ο Διαυλείας Γαβριήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: