Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός


Σχιζοφρένεια: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται



Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται κυρίως με τις παραισθήσεις, τις επεμβατικές σκέψεις και τις ψευδαισθήσεις.
Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται κυρίως με τις παραισθήσεις, τις επεμβατικές σκέψεις και τις ψευδαισθήσεις.
Ένας ασθενής μπορεί να ακούει φωνές, να βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν ή να πιστεύει ότι κάποιος άλλος ελέγχει τις σκέψεις τους.
Ο επακόλουθος φόβος κάνει το άτομο ιδιαίτερα νευρικό.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, όμως τα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο και την καταστολή των συμπτωμάτων.
Οι οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις αλλά και η παράνοια στερούν από τον ασθενή τις απολαύσεις της καθημερινής ζωής. Για το λόγο αυτό, εκδηλώνονται συχνά τάσεις απομόνωσης από τον κοινωνικό περίγυρο.

Η σχιζοφρένεια επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά του ατόμου. Ο ασθενής μπορεί να μιλά ακατανόητα ή να επινοεί λέξεις που δεν υπάρχουν. Μπορεί να είναι πολύ νευρικός ή εντελώς απαθής. Αρκετοί επίσης δυσκολεύονται να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να κρατήσουν το σπίτι τους σε τάξη.

Η διαταραχή επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 16 και 30 ετών.

Η ακριβής αιτία της διαταραχής παραμένει άγνωστη, όμως τα γονίδια και το περιβάλλον παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.



Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: