Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο Άγγελος της Αγίας Σοφίας


11754490_492101717619257_953188715239260752_o
Στις 24 Ιουλίου του 2009, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ πρώτη αποκάλυπτε ότι ένα μεγάλο πραγματικά θαυμαστό γεγονός συνέβη στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης
που εξέπληξε τους Τούρκους ειδικούς που εργάζονταν στην συντήρηση κάποιων ψηφιδωτών στον τρούλο του ναού. Ξαφνικά και υπό το φως του ήλιου που είχε διαχυθεί από τα παράθυρα του τρούλου, εμφανίστηκε το πρόσωπο ενός αγγέλου που είχε φιλοτεχνηθεί στο μέρος αυτό και είχε μείνει στο σκοτάδι, όπως ανέφερε η εφημερίδα, 160 χρόνια.
Συγκεκριμένα πριν από 160 χρόνια ο τότε σουλτάνος Αμπντουλμετζίτ, είχε δώσει εντολή σε ένα Ελβετό αρχιτέκτονα, τον Γκασπάρ Φοσάτι, να επεξεργαστεί κάποια ψηφιδωτά στον τρούλο του τότε μουσουλμανικού τεμένους. Ο Φοσάτι κατά την διάρκεια των εργασιών του είχε ανακαλύψει, όπως αναφέρετε από τα χρονικά της εποχής, την προσωπογραφία αυτή, μια καταπληκτική αγγελική προσωπογραφία, αλλά στη συνέχεια την είχε σκεπάσει με ασβέστη γιατί όπως γνωρίζουμε η μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπει τέτοιες απεικονίσεις και θα θεωρούνταν σκάνδαλο να την αφήσει σε ένα τόσο υψηλό σημείο του τεμένους.
Τώρα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα, ίσως είχε έρθει η ώρα το πρόσωπο αυτού του πραγματικά μυστήριου και εντυπωσιακού αγγέλου, να εμφανιστεί, γεγονός που κατάπληξε όσους το αντίκρισαν. Οι πληροφορίες των ειδικών ανέφεραν ότι η προσωπογραφία αυτού του αγγέλου θα έπρεπε να ήταν από τον ένατο, ή κατά άλλους από τον δέκατο τρίτο αιώνα, γεγονός που καθιστούσε την αξία του ψηφιδωτού ακόμα μεγαλύτερη.


Πηγή : diakonima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: