Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Περιηγήσεις - Τουρισμός

Βλαντίμιρ: Μια διήμερη απόδραση στη ρωσική πόλη-μνημείο


Η πόλη Βλαντίμιρ, αρχαία πόλη των Ρως, βρίσκεται 176 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, και είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Κλιάζμα. Η ίδρυση της πόλης το 1108, καθώς και το όνομά της αποδίδονται στον Βλαντίμιρ τον Μονομάχο, τον πρώτο Ρώσο Τσάρο, που κληρονόμησε την περιοχή, ως τμήμα του Πριγκιπάτου του Ροστόφ-Σούζνταλ. Ωστόσο, η περιοχή κατοικείται από την Παλαιολιθική Εποχή (αρχαιολογικός χώρος Σουνγκίρ) με τους πρώτους οικισμούς να εμφανίζονται 30.000 χρόνια πριν.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Παρόλο που τα αρχιτεκτονικά μνημεία του Βλαντίμιρ διατηρούνται πολύ καλά, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πόλης ζουν σε ετοιμόρροπα σπίτια που χτίστηκαν προς το τέλος του 19ου αιώνα.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Το 1960 χτίστηκε μόνιμη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Κλιάζμα, ενώ πριν οι δύο όχθες συνδέονταν με μια ξύλινη γέφυρα, που κάθε άνοιξη κατά τη διάρκεια των πλημμυρών αποσυναρμολογούνταν.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Το Πάρκο Πούσκιν, από όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει την ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Μνημείο του ηγεμόνα του Κιέβου, Βλαντίμιρ του Μεγάλου, ο οποίος το 988 βάπτισε τους περισσότερους Ρώσους χριστιανούς. Το μνημείο τοποθετήθηκε στην πόλη το 2007 και το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σεργκέι Ισάκοφ. Δίπλα στον Βλαντιμίρ είναι ο Άγιος Φιόντορ, που σύμφωνα με το μύθο, έπεισε τον πρίγκιπα να ασπαστεί τον Χριστιανισμό.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Το μουσείο μινιατούρας, κρυστάλλων και κεντημάτων βρίσκεται στην εκκλησία Αγίας Τριάδας των Παλαιόπτιστων, η οποία οικοδομήθηκε δίπλα στη Χρυσή Πύλη της πόλης, μεταξύ 1913-1916.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Η Μονή της Γεννήσεως είναι από τις παλαιότερες μονές στη Ρωσία. Ιδρύθηκε το 1191 κατά τη διάρκεια της ακμής του Μεγάλου Πριγκιπάτου του Βλαντίμιρ – Σούζνταλ και σήμερα είναι το δεύτερο διασημότερο μοναστήρι μετά την Αγία Τριάδα Λαύρα του Αγίου Σεργίου.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Στο 1408, ο μεγάλος Αντρέι Ρουμπλιόφ στάλθηκε από τη Μόσχα για να φιλοτεχνήσει τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τόσο οι τοιχογραφίες του Ρουμπλιόφ όσο και κάποια έργα του 12ου αιώνα έχουν διασωθεί έως σήμερα.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Πριν από την άνοδο του πριγκιπάτου της Μόσχας, ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός της Κοιμήσεως ήταν ιστορικά η κύρια εκκλησία του πριγκιπάτου Βλαντίμιρ-Σούζνταλ.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Ο Καθεδρικός του Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένος από άσπρη πέτρα και η αρχιτεκτονική του είναι χαρακτηριστική της προ-μογγολικής περιόδου του πριγκιπάτου Βλαντίμιρ -Σούζνταλ. Οικοδομήθηκε το 1194-1197 ως ιδιωτικό παρεκκλήσι του Βσέβολοντ Γ’, στην αυλή του παλατιού του. Ο Καθεδρικός είναι διάσημος για τα λευκά πέτρινα γλυπτά του, ενώ οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με πάνω από 600 ανάγλυφα που απεικονίζουν αγίους, μυθικά και πραγματικά ζώα.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Η πόλη διαθέτει πολλά μικρά ξενοδοχεία, αλλά έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε κι ένα διαμέρισμα. Δύο ημέρες φτάνουν για να δείτε όλα τα αξιοθέατα, γι΄αυτό και το Βλαντίμιρ προσφέρεται για μια υπέροχη απόδραση το Σαββατοκύριακο.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ


Για να πάτε στο Βλαντίμιρ από τη Μόσχα, μπορείτε να πάρετε τον διαπεριφερειακό προαστιακό από τον σιδηροδρομικό σταθμό Κούρσκι, ή το λεωφορείο από το σταθμό του μετρό Στσιόλκοβσκαγια, ή ακόμη και το τρένο υψηλής ταχύτητας Σαπσάν. Με ΙΧ μπορείτε να πάτε μέσω της εθνικής οδού Γκόρκοφσκογιε.
Φωτο:Νικολάι Κορολιόφ



Πηγή: gr.rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: