Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ


             Τα μυστήρια του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος είναι τα εισαγωγικά μυστήρια στη χριστιανική πίστη και ζωή και έχουν εξαιρετική σημα­σία και σπουδαιότητα. Ο νεοφώτιστος συμμετέχει μυστηριακά στον Θάνατο και την Ανάσταση του Χρι­στού, ενδύεται τον Χριστό και σφραγίζεται με την δω­ρεά του Αγίου Πνεύματος. Ενώ, πριν την τέλεση των μυστηρίων, προηγείται η Κατήχηση, στην οποία απο­τάσσεται τον σατανά και συντάσσεται με τον Χριστό και ομολογεί την πίστη του στην Αγία Τριάδα.


           Για την ενσυνείδητη συμμετοχή των γονέων και του αναδόχου στα Μυστήρια αυτά χρειάζεται κατάλ­ληλη πνευματική προετοιμασία και επίγνωση της ιε­ρότητάς τους. Δεν είναι σκοπός οι στολισμοί, οι φω­τογραφίες, η εντύπωση που θα κάνουμε στους καλε­σμένους, αλλά να δοθεί πλούσια η παρακαταθήκη της Χάριτος του Θεού, να συζευχθεί Άγγελος φωτεινός στη ζωή του βαπτισθέντος και να αναγεννηθεί στην πνευματική μήτρα της Αγίας Εκκλησίας γενόμενος μέλος του Σώματος του Χριστού.
            Για τη Βάφτιση χρειάζεται να δηλωθεί εγκαίρως η επιθυμητή ημερομηνία και να προσκομιστεί Ληξι­αρχική Πράξη Γέννησης. Σύμφωνα με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο ανάδοχος δεν μπορεί να εί­ναι έγγαμος με Πολιτικό Γάμο, παρά μόνο με Θρη­σκευτικό. Είναι καλό να δίδεται ένα και χριστιανικό όνομα στο παιδί, όπως επίσης ένας να είναι και ο ανά­δοχος. Ακόμα, να αποφεύγονται οι παράλογοι και υπερβολικοί στολισμοί, που φανερώνουν έλλειψη σε­βασμού στην ιερότητα του αγιασμένου χώρου του Ναού. Τέλος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση, για να τελείται το μυστήριο, όπως πρέπει, ειδικά εάν κατ’εξαίρεσιν και για πολύ σοβαρό λόγο τελείται μαζί με το Μυστήριο του Γάμου. 

             Για κάθε επιπλέον πληροφορία επικοινωνείστε μαζί μας στο: 2310650069, επισκεφτείτε το Γραφείο του Ιερού Ναού και το ιστολόγιο της ενορίας: http://stin-enoria.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: