Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός


“Μάστιγα” στις κοινωνικές σχέσεις η διάκριση κατά των υπέρβαρων ατόμων


3bae71d3be9a6dfdc853a040aa01a4fa_LΣύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τα υπέρβαρα άτομα, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων, είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να έχουν φιλικές σχέσεις με αδύνατα/υγιούς βάρους άτομα, αλλά τις πολλές φορές απορρίπτονται από αυτά και σταδιακά δημιουργούν έναν κύκλο γνωριμιών με επίσης υπέρβαρα άτομα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία από 58.987 μαθητές από συνολικά 88 σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Το 20% περίπου των μαθητών αυτών παρουσίαζαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και θεωρούνταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι από τους συμμαθητές τους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα σημείωσαν τους 10 πιο κοντινούς τους φίλους, εκ των οποίων 5 έπρεπε να είναι αγόρια και πέντε αγόρια.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσδιορίσουν διαφορετικές μεθόδους επιλογής φίλων από τους νέους, όπως επιλογή βάσει ομοιοτήτων, κοινών εξωσχολικών δραστηριοτήτων ή κοινών γνωστών. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να ξεχωρίσουν τις περιπτώσεις εκείνες που την διαδικασία επιλογής φίλου την επηρεάζει περισσότερο η σωματική κατάσταση κάποιου ατόμου.
Διαπίστωσαν ότι ενώ τα υπέρβαρα άτομα δεν επηρεάζονται από την σωματική κατάσταση των φίλων τους, δεν συμβαίνει το και το ανάποδο. Οι πιο αδύνατοι μαθητές αποφεύγουν να αναπτύξουν στενές φιλικές σχέσεις με υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα και τα αποφεύγουν.
Ως εκ τούτου, τα υπέρβαρα άτομα απορρίπτονται από τον κοινωνικό τους κύκλο, επηρεάζονται ψυχολογικά και αυτό επιδεινώνει την τάση τους προς παχυσαρκία. Επίσης, καταλήγουν να έχουν περισσότερα ή και μόνο υπέρβαρα άτομα στον στενό φιλικό τους κύκλο, κάτι που με τη σειρά του τους αποθαρρύνει από το να προσπαθήσουν να χάσουν σωματικό βάρος.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: